Вътрешният министър отказа на прокуратурата създаването на спецзвено за изборни престъпления

0
В действащото законодателство са уредено как органите на МВР да изпълняват законово определените си функции по време на избори
В действащото законодателство са уредено как органите на МВР да изпълняват законово определените си функции по време на избори Снимка: БГНЕС

В действащото законодателство са уредено как органите на МВР да изпълняват законово определените си функции по време на избори

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи в служебното правителство Иван Демерджиев изпрати отговор на писмо, постъпило от прокуратурата, в което се съдържа проект на заповед за създаване на Национално междуведомствено звено между Прокуратурата на Република България, МВР и ДАНС във връзка с провеждането на парламентарните избори.

В отговора министър Демерджиев отбелязва, че общите действия на МВР и прокуратурата са много важни за гарантиране на честното провеждане на вота, но няма законово основание за създаване на Национално междуведомствено звено.

„В Изборния кодекс не се съдържа основание за издаване на заповед в предложения смисъл. Предвид липсата на изрично основание, не се налага издаването на предлаганата заповед“, пише в своя отговор министър Демерджиев.

Той допълва, че в действащото законодателство са уредени необходимите предпоставки органите на МВР и на прокуратурата по време на предизборната кампания и в деня на изборите да изпълняват законово определените си функции.

„Сътрудничеството между органите на МВР и прокуратурата е особено важно в контекста на предстоящите парламентарни избори, за да се гарантира упражняването на избирателните права на гражданите по установения от Конституцията и законите правов ред“, пише още министър Демерджиев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари