Стана ли биткойнът валутно убежище в условията на пандемия?

0
Според експерта по криптовалути неминуемо в един момент цената на биткойна ще бъде обект на корекция, но в момента "не се намираме в балон, какъвто беше през 2017 г."
Според експерта по криптовалути неминуемо в един момент цената на биткойна ще бъде обект на корекция, но в момента "не се намираме в балон, какъвто беше през 2017 г." Видео: Bloomberg TV Bulgaria

"Неминуемо в един момент цената на криптовалутата ще бъде обект на корекция, но засега няма балон", посочи Димитър Пенчев

Ралито на биткойна започна още през средата на годината след така наречения "халвинг", когато производствената цена достигна 8 хиляди долара за един биткойн. Подобен скок се случва на четири години и беше доста очаквано от всички криптоетнусиасти, тъй като не позволява единичната цена да падне под това равнище. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването "В развитие" Димитър Пенчев, експерт по криптовалути.

"Наскоро и PayPal разреши пазаруването с биткойн, което също от своя страна допринесе за стремглавото поскъпване на валутата, паралелно с коронакризата“, посочи той и потвърди, че се забелязва засилен интерес от институционалните инвеститори поради липсата на друго валутно убежище на фона на слабия долар.

По думите на Димитър Пенчев биткойнът е все още "прекалено подценен".

"Когато се премине един такъв връх от 20 хиляди долара, какъвто се очаква днес, след това движението на криптовалутата става необятно и трудно може да се прогнозира кога ще се спре да се увеличава".

Според експерта по криптовалути неминуемо в един момент цената на биткойна ще бъде обект на корекция, но в момента "не се намираме в балон, какъвто беше през 2017 г.".

"Преди три години цената прекалено рязко се покачи и пазарите имаха съвсем нормална ответна реакция, редуцирайки я на предишните ѝ нива - това се наблюдава не само на криптопазарите, но и на фондовите борси. Но разликата сега спрямо 2017 г. е, че когато има силен фундамент, инвеститорите не търсят бързите печалби, а гледат в дългосрочен аспект", поясни Димитър Пенчев.

По отношение на втората по капитализация криптовалута етър експертът разкри, че е сравнително по-различна от биткойн и нейният ръст се дължи главно на започналите тази година DeFi-та, т.е. децентрализирани P2P борси без наличието на посредник.

Димитър Пенчев изрази скептицизъм по отношение на ъпгрейда "Proof of Stake" от предходния "Proof of Work".

"При първата система на работа притежателят на най-много етъри печели най-много, като степента на децентрализацията се заличава", отбеляза той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари