СССР е можел да победи и сам във Втората световна война

1
Загубите на СССР в годините на Великата отечествена война са били огромни
Загубите на СССР в годините на Великата отечествена война са били огромни Снимка: БГНЕС

Мнозинството от руснаците (67%) са убедени, че СССР е можел да победи през Втората световна война и без чужда помощ, сочат резултати от допитване.

Преобладаващата част от анкетираните на 11 и 12 юни 1 600 души от 130 населени места смятат, че приносът на съюзниците за победата над фашизма е незначителен. За съюзници се признават САЩ (50 % от анкетираните), Англия (43%) и Франция (27%), предаде БГНЕС.

Същевременно 93 от анкетираните признават, че загубите на СССР в годините на Великата отечествена война са били огромни. Над половината (58%) ги наричат изключително големи, а 35% – неизбежни.

Размерът на загубите се свързва с внезапното нападение на Германия (34%), с техническото превъзходство на Германия – (15%) и с жестокостта на нацистите (12%).

Всеки пети руснак смята, че вината за мащабните загуби в човешка сила е на сталинското ръководсво, което действало, без да „взема под внимание жертвите”.

Според един от аналитиците, работили върху допитването, у руснаците отдавна се е формирало устойчиво обществено мнение за войната и победата.

„Да, загубите сред войниците и гражданите бяха колосални, но нашите съотечественици предпочитат да ги обясняват с хитростта и жестокостта на немците, а не с грешките на своите ръководители", посочва той. /ТАСС

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари