Средната пенсия през 2023 година ще достигне 788 лева

0
Това предвижда проектът на Закон за бюджета на ДОО
Това предвижда проектът на Закон за бюджета на ДОО Снимка: Dunavmost

Това предвижда проектът на Закон за бюджета на ДОО

Средната пенсия през 2023 г. да достигне 788,10 лв. Това предвижда проектът на Закон за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2023 г., който беше одобрен от правителството.

Проектът предвижда от 1 юли всички пенсии, отпуснати до края на 2022 г., да се осъвременят с 12%. От същата дата минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст при пълен осигурителен стаж ще се повиши от 467 лв. на 523,04 лв. Максималният размер на получаваните една или повече пенсии се запазва на 3 400 лв. Социалната пенсия за старост ще се увеличи на 276,64 лв.

През 2023 г. за изплащане на всички видове пенсии и добавки са предвидени близо 19,2 млрд. лв. Предвидените разходи са с над 3,6 млрд. лв. или с 23,6% повече в. сравнение с планираните за миналата година. Общият размер на планираните разходи за пенсии, краткосрочни обезщетения и службите по социално осигуряване за 2023 г. е близо 21,8 млрд. лв.

От 1 август 2023 г. минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица, земеделските стопани и тютюнопроизводителите се увеличава от 710 лв. на 780 лв. Максималният осигурителен доход за всички осигурени лица се запазва на 3 400 лв. Запазват се и минималният и максимален дневен размер на обезщетението за безработица. Без промяна остават размерите на всички осигурителни вноски и съотношенията при изплащането им между осигурителите и осигурените лица.

Размерът на обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст и за отглеждане на дете до 8-годишна възраст на бащата (осиновителя) се увеличава от 710 лв. на 780 лв., считано от 1 януари 2023 г.

Предвижда се разходите по програмата за профилактика и рехабилитация да се увеличат с 3,2 млн. лв., което ще позволи на 5000 работещи допълнително да се възползват от нея.

С решението на правителството, с което е одобрен този законопроект, се оттегля внесеният през м. април 2023 г. в Народното събрание законопроект.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    ...
    В България средно-статистически ядат свинско със зеле. В парламента - свинско, а народът - зеле.
  • 0
    1
    Бай Гошо
    О пак ще лъжат хората че вдигат пенсиите , нон стоп ПП ТЕГЛЯТ ЗАЕМИ ОТ ЕВРО БАНКАТА БАНКАТА А НИЕ ЩЕ ГИ ВРЪЩАМЕ ЧЕСТИТО КОКОРЧО Е ЕКСПЕРТ В ФАЛИТИТЕ ... А МЕЖДУ ВРЕМЕННО ТЕЧЕ ПРЕ ОЦЕНЯВАНЕ НА ИНВАЛИДИТЕ И ТАМ Е СТРАШНО ЛИШАВАТ БОЛНИ ВЪЗРАСТНИ ХОРА ОТ ПЕНСИЯ ДАВАТ МУ ИЛИ 200 ЛЕВА ИЛИ ОБЖАЛВАЙ В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА ГОДИНА ДВЕ И ПАК НЯМА ДА ТИ ДАДЪТ ГРУПАТА ЗАЩО ЛИ ???? АКО СИ БИЛ БЕЗ ДВА КРАКА СЕГА ПИШАТ ЛЯВИЯТ НЕ ХОДИ ДЕСНИЯТ НЕ СЕ ДВИЖИ НО ТОЯА ЗАЕДНО НЯМА СУМАРНА СТОЙНОСТ И ГО ПРАЩАТ ДА БЯГА ГАВРА ГАВРА С БОЛНИТЕ ХОРА !!! НЕКА ДА ПОКАНИМ ЕВРО ПРЕДАТАВИТЕЛИ ДА ВИДЯТ КАК СЕ НАРУШАВАТ ПРАВАТА НА ИНВАЛИДИТЕ С УМИШЛЕНО БЕЗДЕЙСТВИЕ !!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари