Новият размер на линията на бедност вдига прага за социална пенсия

3
Увеличават се социалните помощи за близо 800 хиляди души от уязвими групи, заяви социалният министър
Увеличават се социалните помощи за близо 800 хиляди души от уязвими групи, заяви социалният министър

Увеличават се социалните помощи за близо 800 хиляди души от уязвими групи, заяви социалният министър

По-високи социални и енергийни помощи, по-голяма финансова подкрепа за хората с увреждания и по-висок праг за получаване на социална пенсия за старост. Това ще влезе в сила от 2024 г., когато линията за бедност се увеличи от 504 на 526 лв. Новият размер днес бе определен от Министерския съвет. Увеличението е с 4,4%, съобщи на брифинг социалният министър Иванка Шалапатова.

Социалните помощи са свързани с линията на бедност от 1 юни, а от няколко години хората с увреждания също получават увеличение с нейната промяна. По линията на бедност се равняват и помощите за реинтеграция, отглеждане на дете при роднини и близки, отглеждане на дете в приемно семейство.

Ще се разшири обхватът на хората, които получават пенсия за старост, каза още министърът. Социалната пенсия за старост се отпуска на хора, навършили 70-годишна възраст, когато годишният доход на член от семейството към датата на навършване на възрастта е по-малък от 30 на сто от сбора на линията на бедност, определена за страната през последните 12 месеца. В общия доход не се включват добавките към пенсиите, помощите от социалното подпомагане, енергийните помощи, детските и т.н.

Около 800 хил. души от уязвими групи ще получат финансова подкрепа в по-висок размер през 2024 г. вследствие на увеличаването на линията на бедност, посочи Шалапатова. 672 хил. души получават помощи по закона за хората с увреждания. По линия на закона за социалното подпомагане помощи ще получават 123 508 души. Увеличените разходи ще бъдат заложени в бюджета, като те са общо над 100 млн. лв. - 75,6 млн. лв. за социални помощи, 27,6 млн. лв. за хора с увреждания, 1 млн. лв. за сумите по закона за закрила на детето.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    плюс минус
    А стига бе! Цели 22 лева?! Боже, пази България и българите от управляващите!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари