Спор за място бави нов паметник на Васил Левски в Русе

1
В Общински съвет - Русе е постъпило формално предложение от специалната работна група, занимаваща се с разглеждането на въпроса
В Общински съвет - Русе е постъпило формално предложение от специалната работна група, занимаваща се с разглеждането на въпроса

В Общински съвет - Русе е постъпило формално предложение от специалната работна група, занимаваща се с разглеждането на въпроса, за издигане на паметник на Васил Левски в централната градска част. Това става ясно от докладна записка, депозирана в деловодството на местния парламент. 

Работната група, съставена от общински съветници, проведе пет редовни заседания. Към нейната работа са били привлечени редица организации и институции, които имат отношение по темата: Регионален исторически музей Русе, Съюза на българските художници, Съюза на архитектите в България, Общонароден комитет „Васил Левски”, читалище „Васил Левски” и др. След приключване на първия етап от работата е била дадена пресконференция, за да бъде запозната русенската общественост с оформеното становище за мястото, на което да се изгради паметника, а в Информационния център на Община Русе бе поставена кутия за предложения на гражданите. 

В един от информационните сайтове беше публикувана анкета, в която участваха над 800 граждани на Русе, вкл. правейки нови предложения. Резултатите от анкетата и предложенията бяха специално обсъдени на заседание на работната група и е било отчетено, че подкрепата за първоначалното и становище е повече от солидна, взето е било решение да бъде внесено предложение за заседанието на ОбС през месец септември, но поради факта, че се е появила инициативна група граждани с друго становище за мястото, внасянето на материала е било отложено за октомври, за да могат и те да развият и представят тезата си.

След обсъждане комисията единодушно формира становището, че паметникът на Васил Левски трябва да бъде фигурален или фигурална композиция. Размерът ще се съобрази с избраното място, но би следвало да е в диапазона 3-5 метра за самата фигура – т.е. да се търсят нормални човешки измерения, а не прекалена монументалност. Виждането на работната група е, че следва да бъде проведен конкурс за облика на самия паметник.

Източник: Топ новини
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Група британски учени са доказали, че няма нещо във Вселената, което българите да не могат да напсуват.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари