Спомен за посещението на Борис Немцов в Русе

0
В Русе Борис Немцов е разгледал Свободна безмитна зона.
В Русе Борис Немцов е разгледал Свободна безмитна зона. Видео: БНТ

Борис Немцов е посещавал България през октомври 1995 г. в качеството си на губернатор на Нижни Новгород. Той е пристигнал в Русе по покана на тогавашния областен управител Веселин Заяков и бизнес организации.

В Русе Борис Немцов е разгледал Свободна безмитна зона. Не се изказал обаче особено ласкаво, мнението му било, че безмитните зони в България са само една хубава идея. В същото време не скрил задоволството си от сътрудничеството между Нижни Новгород и Русе, което се изразявало в проекти за съвместни производства на поточни линии за хляб, лекарства и автомобили и продажбата им на трети страни. Ето какво си спомнят за 36-годишния тогава Борис Немцов областният управител по оново време Веселин Заяков и тогавашният председател на Русенската търговско-индустриална камара Иван Черкезов.

“Първо искам да изкажа съжалението си от нелепата му смърт…”, каза Веселин Заяков.

“Трудно мога да си спомня детайли, но в общи линии съм останал с впечатление, че беше един доста високоинтелигентен човек, той беше доста млад като губернатор на една от най-важните губернии. Тогава с тях установихме контакти, идеята беше да създадем възможности нашата продукция отново да се върне на руския пазар. Като дойдоха тук, ги заведохме на Липник, в резиденцията на безмитна зона – той си хвърли куфарите и отиде да играе тенис”, спомня си Иван Черкезов.

При посещението си в Русе Борис Немцов открил в художествената галерия изложба-базар, илюстрираща икономическото развитие на руската губерния.

Източник: БНТ Русе
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари