Спират тировете при Хасково, за да намалят опашката край "Дунав мост"

0

МВР увеличават местата в страната, на които при необходимост тировете ще изчакват да се нормализира движението на граничния пункт

Редица мерки за справяне със ситуацията, породена от километричните колони от камиони в района на ГКПП „Дунав мост“, бяха набелязани по време на днешната поредна среща между компетентните институции, съобщиха от Областна администрация. Разговорите се проведоха по инициатива на кмета Пенчо Милков, а в тях участваха областният управител Анатоли Станев, заместник-министрите на регионалното развитие и благоустройството Николай Шушков, на вътрешните работи Венцислав Катинов и на транспорта и съобщенията Николай Найденов, председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Венцислав Ангелов, както и представители на всички регионални институции, имащи отношение по проблема. Според Станев са необходими допълнителни мерки за намаляване на задръстванията по пътя между Русе и Мартен. От Министерството на вътрешните работи увеличават местата в страната, на които при необходимост тировете ще изчакват да се нормализира движението на граничния пункт.

От днес мярката се прилага дори на територията на Хасково, а от вчера във Велико Търново и Стара Загора, както е било и досега. Заместник-министър Катинов увери, че трафикът се следи постоянно и координационен център, в който влизат представители и на трите министерства, се стреми да взема моментални решения.

Според заместник-минситър Шушков пунктът при Русе е един от най-натоварените в България, но не е най-натовареният.

Проблемът тук е, че трафикът от този пункт преминава през град Русе и създава съществени проблеми“, коментира заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството. Той заяви още, че тъй като бул. „България“ е част от републиканската пътна мрежа, може да се започне спешно проектиране за евентуалното му разширяване. Според него е възможен и частичен ремонт на някои критични участъци от булеварда в най-кратки срокове. По време на посещението си в Русе Шушков обяви, че през януари ще бъде обявена обществената поръчка за ремонта и на самия Дунав мост. Очакванията са ремонтът на съоръжението да започне през лятото, като след приключвнето на ремонтните дейности по него, преминаването на автомобилите ще бъде по-бързо и лесно. Той ще информира и правителството за необходимостта от допълнителни разговори със северната ни съседка, тъй като в определени периоди от денонощието, в което Румъния не приема наши превозни средства, се създават най-големите тапи. Заместник-министърът бе категоричен, че най-ефективното решение е бързото приемане на двете ни страни в Шенген. Според него това ще даде възможност за облекчаване на граничния и митническия контрол, тъй като най-малко кантарите за измерване на камионите, могат да бъдат извън зоната на ГКПП. Шушков бе категоричен още, че водещ приоритет за страната е изграждането и на магистрала между Русе и Маказа.

Русе е във фокусът на държавното управление. Никога градът не е останал без подкрепа. От началото на месец август се полагат достатъчно усилия, но има цикличност на кризите“, каза заместник-министърът на транспорта и съобщенията Николай Найденов. Той сподели още, че тази година за първи път на междуведомствен съвет е била утвърдена Национална стратегия за изграждане на буферни паркинги. „Предстои да видим как ще се реализират. До този момент не бях виждал стратегически документ в Република България по отношение на изграждане на буферни паркинги. Инициативите ще бъдат подкрепени по подходящия начин“, каза още Найденов. Той бе категоричен, че се работи в международен план и въведените мерки дават резултат.

От своя страна кметът Милков коментира предстоящото изграждане на буферни паркинги в района на Дунав мост. Той сподели, че процедурата за този, който ще се строи с държавни средства, отпуснати на община Русе, е пусната. Колкото до този, който е с частна инвестиция, то първата вноска в Общината вече е внесена и в най-скоро време трябва да се започне строителство.

На срещата участваха още директорите на Областната дирекция на МВР, Регионална дирекция „Гранична полиция“, Областно пътно управление, Регионална дирекция „Автомобилна администрация“ съответно ст. комисар Николай Ненков, комисар Димитър Чорбаджиев, инж. Стамен Савов, Венцислав Шахънов, както и Пламен Минков, който е заместник-директор на Териториална дирекция „Митница – Русе“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Русенец
    Може ли някой да обясни, как от юг влизат повече камиони, отколкото могат да излязат от север? Повече пунктове ли има на юг, повече гишета ли?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари