Спираме да работим за държавата на 6 май!

0
Точно на 6 май се пада т.нар. Ден на свободата от правителството!
Точно на 6 май се пада т.нар. Ден на свободата от правителството!

През тази година българите ще спрат да работят за държавата на Гергьовден.

Точно на 6 май се пада т.нар. Ден на свободата от правителството, на който трудещите се вече са изработили всички необходими пари, за да платят данъците и таксите, планирани като приход в държавния бюджет за съответната година и започват да печелят средства единствено за себе си, пише Econ.

Според изчисленията на Института за пазарна икономика (ИПИ) през 2016 г. българските граждани  трябва да работят за правителството 126 дни, т.е. последният се пада този петък, когато е Гергьовден. За сравнение през 2015 г. за държавата сме работили 120 дни, а през 2014 г. - 116.

"През последните години се наблюдава устойчива тенденция датата да идва все по-късно, което означава, че реално изземваното от данъкоплатците нараства. Този процес е съпроводен и с увеличаването на бюджетния дефицит след 2013 г., който предполага и т.нар. дни за отработване - това са дните, които в бъдеще ще трябва да изработим, за да попълним текущата дупка в бюджета", посочват от ИПИ.

Изчисленията на икономистите показват, че най-дълго ще работим за изплащането на данъка върху добавената стойност – 35 дни. С 5 по-малко - за разчетените в бюджета приходи за осигуровки, а за изплащането им ще полагаме труд в продължение на 19 работни дни. На четвърто място са данъците върху доходите с 12 дни, следвани от корпоративните данъци и държавните и общински такси с по 8 дни. Още 14 дни ще работим за другите приходи в хазната.

През настоящата година имаме и 8 дни за "отрабоване". С тях "ще се запълни" бюджетният дефицит, който според Закона за държавния бюджет за 2016 г. се очаква да достигне 1.8 млрд. лв.

Източник: econ.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари