Спешни медици се противопоставиха на новата схема за заплащане

0
Лекарите излязоха с позиция
Лекарите излязоха с позиция

Лекарите излязоха с позиция

Работещите в ЦСМП – София категорично се противопоставят на наложената нова методика за изчисляване на възнагражденията за риск при работа с пациенти в отвореното писмо относно промяната при изчисленията на възнагражденията за COVID-19 на спешните медици до служебния министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров и до медиите.

Ние, работещите в ЦСМП – София, категорично се противопоставяме на наложената ни нова методика за изчисляване на възнагражденията за риск при работа с пациенти, заразени с COVID-19. Тази „концепция“ ясно показва, че в Министерството на здравеопазването (МЗ) не познават спецификата на дейността на спешните екипи.

Ние работим на терен, където често единствената цел е да се спаси живота, да се стабилизира състоянието и по най-бързия начин да се хоспитализира болния. Веднага след това екипът тръгва за следващия адрес. В условията на спешност проследяването на пациентите, особено тези, които са в животозастрашаващи състояния, е невъзможно. Дали при тежките катастрофи и инциденти, инфаркти, инсулти, тромбемболии и т.н. спешни състояния, които са фокус на дейността ни, трябва да правим тест, да изчакаме 15-20 мин. да излезе резултата, за да докажем или отхвърлим COVID-19 и след това да спасяваме живота?“, се казва в писмото.

Един от най-съществените елементи в нашата работа е неизвестността!

При голяма част от адресите се подават едни симптоми, а на място състоянието се оказва съвсем различно – спестяват се симптоми в телефонния триаж и често спешните екипи отиват полузащитени при болния – този огромен риск на 11 стотинки ли се оценява?

Не малка част от нашите пациенти, въпреки изявената симптоматика, отказват да бъдат тествани и вкарвани в Системата - тези случаи няма как да бъдат „доказани“. Ние разполагаме само с бързи антигенни тестове, които дори нямат 100% достоверност, както и PCR, а от нас се иска 100% доказуемост?!

Санитарите, които дезинфекцират линейките, нямат никакъв досег с болните, но влизат в заразените автомобили и според новата „концепция“ няма да получават допълнителни възнаграждения за риска! Същото важи за трупните санитари, които няма как да правят тестове на починалите пациенти! Същото се отнася и за редовите шофьори на линейки, които не винаги се налага да се качат на адреса, но са в непрекъснат риск при пренасянето и возенето на болния!“, изтъкват работещите в ЦСМП – София.

Въвеждането на нова методика на изчисляване на възнагражденията със задна дата – 2 месеца назад, считаме за гавра с труда и неимоверните усилия, които положихме през изминалата година и половина и продължаваме да полагаме, въпреки обидното отношение на МЗ!

Спешните екипи и екипите на болниците сме тези, които изнесохме най-тежкия товар на пандемията – работихме денонощно, без почивка, полагахме извънреден труд, като войници замествахме болните и починалите си колеги, включихме се активно от началото на ваксинационния процес и предвид началото на четвъртата „вълна“, ни дължите уважение и благодарности, г-да чиновници, а не орязване на възнагражденията за работа в риск!“, подчертават още те.

Присъединяваме се към колегите от ЦСМП – Пазарджик и ЦСМП – Бургас и колегите от останалите ЦСМП в страната, които ще излязат пред МЗ на 10 август 2021 г. в 11.00 ч. и заявяваме готовността си за всички, позволени от Закона, протестни действия“, е посочено още в отвореното писмо.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари