Спешна помощ в Русе протестира: Амортизирани сме от претоварване

1
Медиците и шофьорите на линейки искат да им се изплатят закъснелите възнаграждения за пациенти с КОВИД и да се промени категорията труд от трета на втора
Медиците и шофьорите на линейки искат да им се изплатят закъснелите възнаграждения за пациенти с КОВИД и да се промени категорията труд от трета на втора Видео: Русе Медиа

Протест на работещите в Спешна помощ се състоя и в Русе

Като част на националния протест те настояват за реакция на институциите, предвид условията, в които работят, и увеличаващите се случаи на болни от коронавирус, предава Русе Медиа

В протеста се включиха по места и екипите от филиалите, които не могат да пътуват до Русе. Медиците и шофьорите на линейки искат да им се изплатят закъснелите възнаграждения за пациенти с КОВИД и да се промени категорията труд от трета на втора.

„Напоследък случаите започнаха да зачестяват, само вчера сме закарали 10 човека в болниците. Спешна помощ изнесе цялата пандемия на гърба си, бяхме в основата, бяхме много натоварени, погребахме колеги, погребахме роднини, имахме болни колеги… постоянно осигуряваме спешна помощ, постоянно сме на линия, на върха на възможностите сме си, просто сме вече амортизирани“, сподели медицинският фелдшер Боян Българинов.

Показателно е какво се случва след връщането на линейка, която е транспортирала болни пациенти с коронавирус. Екипът съблича защитните костюми зад линейките, а шофьорът започва дезинфекция.

Увеличават се болните в последните дни, а в тия жеги на 41 градуса с тия дрехи може да ти излезе сърцето през устата, честно казано. Ние сме на линия, не трябва нито да ни е лошо, нито да казваме „не мога“, всичко можем. Трябва да се обърне внимание на нас, на хората, които са първа линия, защото ние сме денонощно винаги готови, и по празници, и по делници. Хората, когато почиват, когато се радват на почивните дни, ние нямаме тази възможност“, казва медицинският фелдшер Веселка Енчева.

Освен решение на проблемите, свързани с ковид, спешните медици настояват и да се прилага законът за фалшивите сигнали. „Много често се случва пациенти да ни дават фалшиви оплаквания, отиваме, съвсем друго се оказва. Искаме да се спазва законът, да се налагат глоби, да не се разкарват линейки напразно“, казва още Българинов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари