Спешна помощ - Русе: Реагирахме адекватно

3
Д-р Иванка Маринова отхвърли обвиненията за пропуски при оказването на първа помощ на ударените от мълния деца
Д-р Иванка Маринова отхвърли обвиненията за пропуски при оказването на първа помощ на ударените от мълния деца Снимка: Русе Медиа

Д-р Иванка Маринова отхвърли обвиненията за пропуски при оказването на първа помощ на ударените от мълния деца

Състоянието на 11-годишното дете, ударено от мълния и настанено в УМБАЛ „Медика“- Русе, постепенно се подобрява, но продължава борбата с постравматичните увреди на вътрешните органи, съобщиха от лечебното заведение. В същото време студентката по здравни грижи Габриела Върбанова, която се е притекла на помощ в първите минути на инцидента, постави под съмнение действията на екипите на Спешна помощ. Младата жена, която учи за медицинска сестра, заяви пред национални медии, че на терена не са извършени реанимационни действия – не е ползван дефибрилатор, не е направено обдишване, а децата направо са били качени в линейките.

Това предизвика реакцията на Спешна помощ, откъдето отхвърлиха обвиненията и обясниха какво и защо е направено. „При използване на дефибрилатора има инструкция от производителя, която е задължително абсолютно точно да се използва. При всяка спасителна ситуация първото нещо, което трябва да се осигури, е безопасността на спасяващия екип и тогава да се предприемат спасителни действия, защото в противен случай жертвите и пострадалите ще бъдат повече“, обясни директорът на ЦСМП-Русе д-р Иванка Маринова, цитирана от Русе Медиа.

Дефибрилаторът подава ток до 360 джаула и е абсолютно забранено да се използва на мокър терен, защото може да причини смърт на медицинското лице, което го използва или близкостоящите лица. „В случая детето е било на мокър терен, валял е силен дъжд. Така че ако е използван дефибрилаторът на място, то електрическият импулс може да причини смърт на оператора и околните, които се намират също на мокър терен. Затова децата са прибрани по най-бързия начин в линейките и тогава е направена многократна дефибрилация по време на транспорта до двете болници, както сърдечен масаж и подаването на кислород. Предварително диспечерите са уведомили двете болници за двата случая и линейките са посрещнати от реанимационните екипи на болниците за по-нататъшни действия по спасяването на децата“, каза още д-р Иванка Маринова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 12
    3
    Иван
    Стига обиждахте спешна помощ!!!Хората си знаят работата,то ясно и има и боклуци мьрзеливи между тях,но все пак са деца и помагат!!
  • 17
    2
    Русенец
    Ама тя голяма реаниматорка излезе тази. Като завърши и отиде да работи в Бърза помощ тогава ще казва на хората как да си вършат работата. Май истината е че има интерес да прехвърли вината на други.
  • 13
    1
    Хахах
    Е, вече няма да учи за медицинска сестра.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари