Спешна помощ: Оставяйте си пациентите и тръгвайте за аерогарата!

0
Скандални записи показват хаоса в Спешна помощ
Скандални записи показват хаоса в Спешна помощ Видео: Нова телевизия

Диспечери подават грешни адреси, шофьори се лутат из кварталите.

Пациенти чакат с часове за Спешна помощ. NOVA разполага със записи, които показват как системата на практика не работи. Диспечери подават грешни адреси, шофьори се лутат из кварталите, защото нямат GPS.

"Изводите, които правим и заключението, до което стигнахме, е в резултат на няколко седмици наблюдение на работата на Спешната помощ. Това включва не само записите, но и на документи, с които сравняваме как се реагира в различни ситуации. И това, което констатираме е доста притеснително за системата и за условията, в които са принудени да работят екипите. Защото проблемът не е в хората, които работят там. Те работят въпреки условията", заяви в студиото на "Здравей, България" журналистът Генка Шикерова. 

„Нашите водачи, когато ги назначаваме, минават тест дали познава София, дали познава кварталите, дали може да се ориентират бързо по карта”, обясни д-р Георги Гелев, началник на Спешна помощ-София.

От записите обаче става ясно, че шофьор на линейка не знае къде се намира метростанция „Сливница”.

От края на миналата година в Спешната помощ има въведен стандарт. Според правилата, адресите би трябвало да се разделят по приоритет. А времето за реакция е от 8 до 120 минути. Често обаче пациентите чакат с часове.

Спешна помощ нямат обяснение каква е причината линейките да се бавят по 4-5 часа. Работещи в системата ми разказаха за случаи, когато са реагирали с 8 часа закъснение - време, в което могат да проверят дали този пациент не е отишъл вече на лекар", коментира в студиото на "Здравей, България" журналистът Генка Шикерова. 

Проблемите не са от вчера и са комплексни. Като например автомобили, които са счупени, все пак биват пускани в движение. Надеждата е условията на работа на хората в Спешна помощ да се подобрят. 

Източник: Нова Телевизия
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари