Спешна помощ: Моля ви, пощадете ни!

0
Всяко десето обаждане до Спешна помощ е заради КОВИДD-19
Всяко десето обаждане до Спешна помощ е заради КОВИДD-19 Снимка: Черноморие-бг

1482 ковид повиквания е обслужила само за седмица Спешната помощ в София. 129 от обажданията са били за деца. Това съобщи на брифинг говорителят на столичния Център за спешна медицинска помощ Катя Сунгарска

„Има много хоспитализирани в болниците. Вирусът се подмладява. Това трябва да бъде сигнал към нас и да погледнем сериозно към въведените мерки. Здравната система, въпреки че до този момент устоя на ръба на възможностите си, трябва да бъде пощадена. Хората са безкрайно уморени и изнервени. В емоционален и психически план работим всички на ръба“, заяви Сунгарска, цитирана от БНТ.

„Моля ви, пощадете всички хора, които работят в здравната система. Всички сме на ръба. Не можем да се справим с такъв тежък наплив. Моля ви, спазвайте мерките. Пренаредете приоритетите си за известно време. Не е нужно всички да се бутаме в моловете, ресторантите, в магазините. Кому е нужно това? Моля ви, пощадете ни“, апелира тя.

Спешната помощ продължава да работи в пълна мобилизация, лекарите полагат извънреден труд, заяви Катя Сунгарска. По думите ѝ в София-град работят с около 25-30, до 35 екипа, „но това е крайно недостатъчно при данните, които имаме“.

"Нека да спазваме това, което здравните власти казват, че  ни предпази", апелира тя.

„Натискът към нас е огромен, изцяло към здравната система. При нас работят хора, които също имат семейства и се притесняват. Но те не спират да работят. Една система, която една година държи фронта и се справя, просто да бъде пощадена“, каза Сунгарска.

"Дефицитът в системата е наличен и ако този натиск продължи, не е ясно как ще издържи системата", призна още тя.

„Към днешна дата имаме 470-500 повиквания за едно 12-часово дежурство. От всички тези повиквания 50 пациента с ковид се преглеждат от нашите екипи и се оставят в дома. Между 30-40 души се хоспитализират за едно 12-часово дежурство“, съобщи д-р Нина Ръсина, началник „Медицински дейности“ в ЦСМП-София.

Извън болните, които се обслужват на място в домовете им, и част от тях се хоспитализират, доста пациенти се обаждат по телефона да задават различни въпроси – относно симптомите, лечението, относно тяхното състояние. Или тези, които са си поставили първа или втора доза ваксина, имат някакви оплаквания, също се обаждат да задават въпроси. Ежедневно обажданията с въпроси за COVID-19, са над 100“, посочи още д-р Ръсина.

Според данните за хода на заразата вчерашният ден бележи най-мрачните резултати от началото на пандемията досега. Третата вълна на COVID-19 продължава да настъпва.

Натискът върху болниците расте. Около 75% от леглата в София са заети. В "Александровска", "Пирогов" и Военномедицинска академия леглата са почти изчерпани. Увеличават се настанените в интензивни отделения.

Затова властта готви пълно затваряне на София и областта.

"Най-вероятно е мерките да влязат в сила от събота в София. От понеделник евентуално в цялата страна, ако се стигне до такова решение. Вълната засяга почти цяла България. Така че моето мнение, че е назрял моментът и за национално решение", заяви доц. Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор вчера след среща в Министерството на здравеопазването с участието на кмета на София Йорданка Фандъкова, шефа на Столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев и директори на болници

Зелените коридори за пазаруване на възрастни остават. А окончателно решение за ограниченията в София трябва да бъде взето днес на заседание на областния щаб.

Очаква се новите мерки да важат минимум 14 дни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари