Професор Витанов: Търговище, Русе и Пловдив ще почервенеят заради КОВИД-19

0
"Безгрижието може да ни изиграе лоша шега", каза математикът
"Безгрижието може да ни изиграе лоша шега", каза математикът Снимка: bTV

Всички области с изключение на Видин и Враца – в „червената“ зона по 14-дневна заболеваемост от коронавирус на 100 000 души: такава ще е ситуацията в България след само два дни според математика проф. Николай Витанов

В студиото на bTV той посочи, че има все по-малко области с тенденция към плавно увеличение за сметка на местата, където положението може рязко да се влоши, а в Пловдив, Русе и Търговище се очаква дълготрайно увеличение на болните.

Ще ни изиграе ли лоша шега лятното безгрижие? „Поне една четвърт от българското население няма усещането, че нещо се случва – смятат, че вирус няма, че това е нещо безобидно и т.н. каквото още можете да се сетите, за да си оправдаят поведението. Това може да ни изиграе лоша шега – да се повиши заболеваемостта септември месец и вървим натам“, отговори професорът.

По думите на Витанов освен това е имало и „масивна антиваксърска пропаганда: „Математическата теория на идеологическата борба, че когато в една глава на човек, който е вече на години, успеете да вкарате една идея, вече не можете да я изкарате толкова лесно. Ако позволите пропаганда, която му вкарва в главата идеята, че ваксините са вредни и няма никаква полза от тях и той я възприеме, след това резултатите ги виждате какви са“.

Според него обявяването на плановете на здравните власти е било грешка: „Сун Дзъ е казал, че един командващ никога не си обявява плановете. Когато си обявиш плановете става това, което стана – окупация на „Орлов мост“. Другата страна никак не е проста, нито страда от липса на активност, пък и има мотивация – да си запази бизнеса“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

С ракия от дюли и декември става юли!

Харесай Дунавмост във Фейсбук