Спазва ли КОВИД мерките кметът на Русе?

10

Ваденето на кръста от река Дунав на 6 януари не било „масово мероприятие“, а събирането на 13 души за обща снимка не е нарушение на противоепидемичните мерки, казва шефът на РЗИ-Русе д-р Маргарита Николова пред „ФРОНТАЛНО“

Политическите опоненти и критиците на неговото управление вече му лепнаха прякора „Пенчо Селфито“. И този прякор все повече започва да се налага, защото кметът на Русе Пенчо Милков демонстрира всекидневно своята страст да поставя образа си над съдържанието независимо от контекста. Селфитата и снимките на Пенчо Милков от различи „събития“ не само преобладават. Те доминират почти изцяло в ПР-стратегията на неговия екип за сметка на комуникирането на важните неща, пише Радко Димитров във "Фронтално".

Не ме гледай какво правя, слушай ме какво ти говоря

Да си правиш селфита и снимки с непознати хора в условията на бошуваща пандемия, отнемаща всеки ден човешки животи, е не само предизвикателство пред здравия разум. Още повече в случая с кмета Милков. Сам преболедувал коварния и смъртоносен Ковид-19 и призовавал открито съгражданите си да спазват въведените мерки, а даващ всекидневно личен пример как мерките могат да бъдат нарушавани – това са действията на русенския кмет. „Не ме гледай какво правя, слушай ме какво ти говоря“ – нали така ли се казваше?

На 21 декември 2020 г. със заповед на директора на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ д-р Маргарита Николова на територията на Област Русе бяха въведени строги мерки за ограничаване на разпространението на Ковид-19. Заповедта, със срок на действие от 22 декември до 31 януари 2021 г., категорично забрани провеждането на масови мероприятия на открито, преустанови работата на откритите пазари тип „битаци“, дейността на пенсионерските клубове и т.н.

В същата заповед се подчертава, че продължава действието на разпоредените по-рано от министъра на здравеопазването противоепидемични мерки, които включват спазването на физическа дистанция, носенето на маски и други предпазни средства при непосредствен физически контакт, и т.н. /Факсимиле на заповедта може да видите по-долу./

На 6 януари, т.е. точно по средата на действието на споменатата заповед, кметът на Русе Пенчо Милков се появи в публичното пространство на снимка с дузина полуголи мъже. Без спазване на физическа дистанция, без носене на маска и предпазни средства, Милков се беше сгушил в компанията на плувците, взели участие в традиционното вадене на кръста от водите на река Дунав на Йордановден.

Има ли нарушение на въведените от здравните власти мерки?

„ФРОНТАЛНО“ потърси за коментар човекът, лично издал заповедта за въвеждането на протиепидемичните мерки в Област Русе, а именно самият директор на РЗИ д-р Николова. В нарочно писъмце я помолихме да ни разясни дали ритуалът по ваденето на кръста от Дунава – по същество „масово мероприятие“, представлява нарушение на издадената от нея заповед.

Отделно, на д-р Николова й беше показана снимката на кмета Милков с плувците, за да узнаем нейното мнение, в качеството й на компетентен орган, дали физическата близост на лицата на снимката и липсата на лицеви маски и предпазни средства представлява нарушение на въведените от министъра мерки за ограничаване на разпространението на Ковид-19. /Пълният отговор на д-р Николова може да прочетете по-долу./

На базата на нашето писмо РЗИ е извършила проверка по случая, става ясно от писмения отговор на директора на здравната инспекция д-р Маргарита Николова. Оказва се, че събитието по ваденето на кръста за Йордановден е организирано от Русенската Митрополия с разрешението на Община Русе. Самото събитие, според Митрополията, нямало да има характера на „масово мероприятие“, но предвид обстоятелствата Община Русе е уведомила ОД на МВР и това е довело съвсем логично до присъствието на служители на полицията. Самата РЗИ не е била предварително уведомена за случая, твърди д-р Николова.

Едно (не много) масово мероприятие

У нас не съществува легална дефиниция на понятието „масово мероприятие“. С други думи, няма правна норма в специалното законодателство за извънредните мерки колко души трябва да се съберат на едно място, за да се нарече това събиране „масово мероприятие“. Достатъчно е, явно, както в този случай, Митрополията да твърди, че ритуалът по ваденето на кръста не е „масово мероприятие“, за да могат органите – Община, полиция и РЗИ, да приемат тази теза и да си затворят очите пред очевидното.

Фактите говорят, че по отношение Богоявленския водосвет на 6 януари е било приложено действието на Закона за събранията, митингите и манифестациите. Митрополията е уведомила Общината, а тя от своя страна е уведомила полицията и е изискала присъствието на униформени служители на МВР. Те пък на свой ред са изготвили план за осигуряването на обществения ред на това (не)масово мероприятие. И, както е посочено в писмото на РЗИ до „ФРОНТАЛНО“, полицаите са отправили устни предупреждения към присъстващите граждани да спазват стриктно въведените със заповеди от министъра на здравеопазването и от директора РЗИ противоепидемични мерки – т.е. да спазват физическа дистанция, да носят маски и т.н.

Мерките не важат за кмета Пенчо Милков

И докато полицаите са предупреждавали гражданите, струпали се край понтона за ваденето на кръста от Дунава, явно са пропуснали да предупредят самия кмет Милков, че той също трябва да спазва заповедите на министъра и на директора на РЗИ. Иначе „селфито“ с полуголите мъже нямаше как да случи. Така мислим ние. Но какво мислим ние – не е важно. Важното е какво мислят компетентните органи.

Д-р Маргарита Николова директор на РЗИ-Русе

„След събиране на необходимата информация и изясняване на случая [Богоявленски ритуал по ваденето на кръста от река Дунав на 6 януари 2021 г.] не се установява да е било налице организирано масово обществено мероприятие. Приложената към запитването Ви разпечатка от снимка показва моментно позиране на открито на няколко човека за извършване на фотография и отразяване на събитието в медиите. При изброяването на лицата на снимката се констатира, че става въпрос за 13 души, като 12 от тях са плувци-участници в традиционното вадене на кръста, непосредствено излезли от водите на река Дунав. Поради изложеното, считаме че не е налице неспазване на заповедите, издадени от министъра на здравеопазването.“

Компетентният орган ни казва, че „масовото мероприятие“, както го виждаме ние, всъщност изобщо не е масово мероприятие. А, след като не е масово мероприятие, от това следва, че нарушение на заповедите на РЗИ и на министъра няма. Струпването на 13 души за обща снимка всъщност не е ступване на много хора на едно място, а е „моментно позиране на открито на няколко човека за извършване на фотография и отразяване на събитието по медиите“. Кое не е ясно? Всичко е точно и поради това противоепидемичните мерки са спазени и няма нищо нередно, скъпи дами и господа.

Да, и на нас ни се струва, че институциите, замесени в този случай, се прикриват една друга. Така го усещаме. И, както изглежда, ще си останем с това усещане. Вместо глоба за явното нарушение на заповедта на министъра, Пенчо Селфито тук получава „зелена светлина“ да продължава да се снима с кого ли не, за да събира лайкове във фейсбук страницата си, което очевидно е неговата най-голяма страст и основна дейност в настоящия кметски мандат. Понеже, нали, „извършването на фотография и отразяването на събития по медиите“ е нещо много важно. Това го знае даже и д-р Николова от РЗИ-Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари