В Русе КОВИД-19 се разпространява най-вече от завръщащи се хора в България

9
Фрапиращ е случаят със село Полско Косово, където има 32 случая – най-вероятно след масово събиране
Фрапиращ е случаят със село Полско Косово, където има 32 случая – най-вероятно след масово събиране Видео: Русе Медиа

Увеличаване на случаите на заразени с коронавирус отчитат през последните две седмици от РЗИ-Русе, съобщи директорът д-р Искра Генева

"От 412 случая за изминалия период 158 са настанени в болница, като основно заболяват хора на възраст 60 - 69 г. и 20 - 29 г. Според данните на Здравната инспекция се касае най-вече за огнища на заразата – в семейства и по-малко предприятия, като основно коронавирусът се пренася от българи, които се прибират от чужбина – Русия, Нидерландия, Германия, Великобритания. „Връщат се и отиват на сватби и кръщенета, след като тестовете им са излезли отрицателни. Само че заразата може да се прояви чак към петия ден. Затова има идея да се въведе задължителна 5-дневна карантина за хората, които се връщат от чужбина“, каза д-р Генева, информира Русе Медиа. 

За момента най-много заразени има в община Русе, следвана от Бяла, а фрапиращ е случаят със село Полско Косово, където има 32 случая – най-вероятно след масово събиране.

РЗИ разполага с всички видове ваксини, разкрити са и мобилни кабинети, но най-трудна е работата с ромския контингент. По думите на д-р Искра Генева са ваксинирани едва 4 - 5 представители на ромския етнос.

Като проблем от РЗИ отчитат осигуряването на достатъчно служители, които да участват в проверките за спазване на мерките. След новата заповед на здравния министър, Здравната инспекция има и задължението да изготви списъци на заведения, театри, кина, клубове, където ще се използва 100 % капацитетът при ваксиниран персонал и зрители. Това затруднява допълнително и без това недостатъчния като брой персонал на РЗИ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари