Спасени пасажери: Това беше чудо, можехме да умрем, ако бяхме закъснели!

0
Самолет избухна в пламъци след сблъсък в Япония
Самолет избухна в пламъци след сблъсък в Япония Снимка: NTV чрез AP

Самолет избухна в пламъци след сблъсък в Япония

Полетът между северния японски град Сапоро и токийското летище "Ханеда" е най-натовареният въздушен маршрут в Япония и един от най-натоварените в света. "Джапан еърлайнс" (Japan Airlines - JAL) извършва 16 двупосочни полета дневно по тази линия, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Но когато полет JAL516 премина днес по този маршрута до "Ханеда", той се сблъска със самолет на бреговата охрана и избухна в пламъци. Всичките 379 пътници и екипажът се спасиха от горящия Airbus А350. Петима от шестимата членове на екипажа на самолета на бреговата охрана обаче загинаха.

От "Джапан Еърлайнс" заявиха, че евакуацията е започнала почти веднага след като самолетът е спрял и че всички пътници са били изведени на безопасно място за по-малко от 20 минути.

Видеозаписът показва, че пътниците се евакуират спокойно, без ръчен багаж. Агенциите за авиационна безопасност от години предупреждават, че взимането на ръчен багаж по време на евакуация крие рискове за живота.

"Екипажът на самолета трябва да е свършил отлична работа. Изглежда, че няма взет ръчен багаж. Чудо е, че всички пътниците са се спасили", казва Пол Хейс, директор на отдел "Безопасност на полетите" в базираната в Обединеното кралство консултантска компания "Ascend by Cirium".

Служител на японското министерство на транспорта заяви на среща с медиите, че процедурите за евакуация на авиокомпанията са били проведени по подходящ начин.

Цубаса Савада, 28 годишен жител на Токио, който се е връщал от почивка в Сапоро с приятелката си, заяви, че около 10 минути след слизането им от самолета е имало експлозия в самолета.

"Мога само да кажа, че това беше чудо, можехме да умрем, ако бяхме закъснели", каза той.

"Искам да знам защо се случи това и имам чувството, че не искам да се кача отново на самолет", допълни Савада.

Японската обществена телевизия междувременно съобщи, че около 100 полета ще бъдат отменени заради инцидента.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари