Социологическите агенции с неверни прогнози, картел манипулира резултатите

0
Налице е картел между три агенции – „Галъп“, „Сова Харис“ и „Медиана“
Налице е картел между три агенции – „Галъп“, „Сова Харис“ и „Медиана“

Съгласно „Доклад за доверието в институциите“, реализиран от „Лаборатория за управление на риска“ към НБУ  установи каква е надеждността и качеството на социологическите прогнози на водещите агенции в България.  

Социологическите прогнози за предсрочните парламентарни избори, проведени на 5 октомври 2014, са най-неточните за последните четири вида избори. В същото време, те са най-натоварените с изразена лява политическа пристрастност от страна на агенциите. Най-надценени са прогнозните данни за „БСП – Лява България“, а най-подценени – за Реформаторския блок и Патриотичния фронт. Прогнозите с най-висока степен на достоверност са налице в случая на АБВ. Най-точните прогнози са дело на ЦАМ, а най-неточните – на „Сова Харис“.

Най-надценявана формация за последните години е КБ/БСП, а най-подценяваната – ДСБ и впоследствие – РБ. На основата на проведения анализ на четири последователни изборни момента, НЦИОМ/„Екзакта“ и „Алфа рисърч“ се позиционират като агенциите с най-верни резултати и най-слабо проявена политическа пристрастност. Обратно, „Сова Харис“ и ИМП са агенциите с най-неверни резултати. 

Налице е картел между три агенции – „Галъп“, „Сова Харис“ и „Медиана“, които отбелязват висока степен на сходимост в своите данни за всички формации, като акцентът пада върху силно надценените прогнозни резултати за КБ/БСП, силно подценените за ДСБ/РБ и силно завишените прогнози за трета формация – „Атака“ (2009), ДБГ (2013), „Атака“ (ЕП/2014), ББЦ (НС/2014).

Настоящият анализ на социологическите сондажи за предсрочните парламентарни избори, проведени на 5 октомври 2014 г., е реализиран на основата на „Методология за оценка на предизборните прогнози“1, чиято основна цел е да определи надеждността и коректността на прогнозите, изхождайки от действително получените резултати.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари