Социолог: Не им се ходи на избори и не знаят какъв е следващият ход

0
„Играта при партньорите е у кой да остане Черният Петър“, смята политологът Ивайло Илиев
„Играта при партньорите е у кой да остане Черният Петър“, смята политологът Ивайло Илиев Снимка: Дарик

„Играта при партньорите е у кой да остане Черният Петър“, смята политологът Ивайло Илиев

„Очевидно не им се ходи на избори на тези две спорещи страни в момента (на ПП-ДБ и ГЕРБ – бел. ред.). Въпросът е, че всяка от тях пренатегна с ултиматумите и в момента сме в една безизходица, в която като че ли и те самите не знаят какъв е следващият ход“. Този извод направи в предаването „Без претенции“ по Дарик социологът Яница Петкова от Центъра за обществени и политически изследвания и проучвания Галъп интернешънъл.

По думите ѝ в по-голяма степен ПП-ДБ не искат да се стига до предсрочен вот. Тя цитира изследване отпреди месец, според което, ако парламентарните избори бяха сега, конфигурацията в Народното събрание щеше да се запази с лек превес за ГЕРБ-СДС и спад в подкрепата за ПП-ДБ.

И Яница Петкова, и политологът Ивайло Илиев - също гост в „Без претенции“, се обединиха около мнението, че в преговорите двете политически формации са „пренатегнали“ с поставянето на ултиматуми.

Политика с ултиматуми, срокове, форми на изнудване дори, определено не се прави. Още повече, когато напрежението е толкова голямо, че като че ли процедурите започват да се изнасилват за сметка на политиките. За мен това означава, че в някакъв момент политиките са свършили и оттам започваме да си говорим само за някакви процедурни хватки, за срокове“, каза Ивайло Илиев.

Според него този развой дава ясен сигнал за по-скоро симулирани, а не реални преговори.

Яница Петкова допусна, че преговори все пак са водени, но не докрай.

„На мен ми се струва, че все пак преговори са проведени и някакви решения са се взели. Изглежда не някъде около механизмите, а около личностите са се счупили преговорите и то по-конкретно „кой, как и къде“. И за пореден път при тези хора спорът е не за политики, а за личности“, каза тя, визирайки определянето на състава в Министерския съвет при преговорите.

Ивайло Илиев направи и друг прочит:

Играта при партньорите е у кой да остане Черният Петър за новите избори, защото действително това го наблюдавахме и в предходни парламенти, когато не се излъчи редовно правителство през 2021 г. и 2022 г. И тогава разказът беше за това коя интерпретация ще надделее и кой ще излезе виновен за новия вот.“

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    ws@duna
    дарик е рупор на цру на сащ! Случайно ли посланикът на сащ кацва само в дарик?!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари