Социолог: Българският елит слушка и папка

0
„Политиците тук говорят едно, от австрийското външно министерство идва друга информация за конкретни условия”, обясни Кольо Колев
„Политиците тук говорят едно, от австрийското външно министерство идва друга информация за конкретни условия”, обясни Кольо Колев Видео: NOVA

„Политиците тук говорят едно, от австрийското външно министерство идва друга информация за конкретни условия”, обясни Кольо Колев

Не мисля, че това правителство се крепи на вътрешни фактори и на отношенията между партиите в него, а по-скоро на геополитически натиск. Светът се тресе, има сили, които искат да прокарат разграничителните линии от едната или другата страна. България се намира на сериозен разлом между изтока и запада, тук се пресичат интересите на Русия, САЩ, Турция – това прави страната ни доста специфично място, обект на интереси. Тези интереси са спойката, върху която успява да се скрепи това правителство”. Това заяви социологът Кольо Колев в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS.

Той е песимист за умението на българските политици да отстояват националните ни интереси. „За съжаление, българският елит е по-склонен да слушка и да папка, вместо да взима сериозни политически решения. Страхувам се, че българският елит не е на това ниво, послушковците са прекалено много”, каза Кольо Колев.

В отговор на въпрос за евентуални предсрочни избори социологът допуска, че е възможно правителството да падне и да има избори „2 в 1” – предсрочни парламентарни и евровот. „Това може да стане при голям корупционен скандал. Изначално тази сглобка е противоестествена, първият отстъпва властта на втория без да участва – такова нещо не сме виждали”, каза социологът.

Въпреки това смята, че партиите нямат интерес от големи скандали и очаква да има демонстрация на дистанцираност между партиите в управляващата коалиция. „Съвсем случайно сме в този креват, ако мислиш, че има нещо общо…”, илюстрира думите си социологът. „Нито една политическа формация не би се осмелила да предизвика криза, защото се страхуват от обществото, където недоволството е много силно и те рискуват да бъдат пометени”, смята Кольо Колев.

Той коментира, че всички партии започват сезона с много нисък политически ресурс. „Това показва изследването не само на „Медиана”, но и на други социологически агенции. Нито една от парламентарно представените формации не се намира в политическо здраве”, каза Колев. „Самата „сглобка” не удовлетворява голяма част от избирателите”, обясни социологът и допълни, че само за Делян Пеевски нещата изглеждат позитивни, защото той успя майсторски „да се вклини” във властта. „51% казват, че тази сглобка е вредна за страната, а 18% казват, че тя е полезна. Без съмнение е добре, че има бюджет”, обясни социологът.

Относно приема на България в Шенген, но само по въздух и вода, той смята, че в обществото остава усещане за нещо неизговорено. „Политиците тук говорят едно, от австрийското външно министерство идва друга информация за конкретни условия”, обясни Колев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    нунчо
    Само папка който влезе в парламента и заприличва на ШИШИ
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари