Социалното министерство предлага минимална заплата 780 лева от 1 януари

0
Това съобщи вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество
Това съобщи вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество Снимка: БТА

Това съобщи вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество

Министерството на труда и социалната политика ще предложи на правителството минималната работна заплата да се повиши на 780 лв. от 1 януари 2023 г., съобщиха от там.

Това съобщи вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което беше обсъден размерът на най-ниското трудово възнаграждение за догодина.

Той уточни, че по този начин се постига увеличение на минималната заплата с 9,9% спрямо настоящия ѝ размер от 710 лв. „На годишна база това прави 20% увеличение, което компенсира натрупаната инфлация, която е 16,9%“, подчерта вицепремиерът Лазаров.

По време на дискусията в тристранния съвет представителите на национално представителните организации на работодателите и на синдикатите не постигнаха съгласие по първоначално предложения вариант за увеличение на минималната заплата на 770 лв. „В резултат на дискусиите ние от Министерството на труда и социалната политика сме склонни да ревизираме този размер и той да се промени на 780 лв.“, каза министър Лазаров.

Той обясни, че направеното предложение за определяне на нов размер на минималната заплата е съгласно действащия към момента Кодекс на труда, който регламентира, че Министерски съвет определя със свое постановление нейния размер за съответната година.

Това не е опит и не отменя ангажиментите на държавата да транспонира директивата на Европейския съюз за адекватните минимални работни заплати в рамките на срока, който подлежи да бъде транспонирана. България ще изпълни своето задължение“, каза министър Лазаров. Той добави, че в началото на 2023 г. ще бъде създадена работна група, която ще започне работа по транспонирането на директивата в българското законодателство.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари