100 работещи българи издържат 71 пенсионери

3
Това обясни Хасан Адемов, бивш министър на труда и социалната политика
Това обясни Хасан Адемов, бивш министър на труда и социалната политика Видео: NOVA

Това обясни Хасан Адемов, бивш министър на труда и социалната политика

Към момента 100 работещи издържат 71 пенсионери. Към 2050 г. това съотношение ще бъде може би 100 към 100 пенсионери. В правителствената програма е записано, че до края на юни трябва да бъде направен анализ, който да отчете всички тези фактори”. Това заяви Хасан Адемов, бивш министър на труда и социалната политика, цитиран от NOVA.

Той обясни, че за финансовата устойчивост и адекватността при определяне размера на пенсиите има два важни критерия. Единият е съотношението между броя работещи и пенсионерите. „Другият е коефициентът на заместване на доходите на труд, който в България сега е около 69,7%. Това означава, че при 1000 лв. заплата, ще получаваш 700 лв. пенсия, ако говорим за среден размер”, поясни Адемов.

По думите му всички увеличения на минималната и средната пенсия имат своята цена. „Въпросът е по какъв начин обществото, политиците и експертите ще се обединят. За 2024, 2025 и 2026 се предвиждат допълнителни средства за повишение на пенсиите”, коментира още Адемов.

Той припомни, че през 2000 г. беше направена сериозна реформа в пенсионната система. „Основните принципи, заложени тогава, бяха тези на солидарността и адекватността. Но през годините те бяха изкривени и очакванията да се получават адекватни пенсии не се сбъднаха в пълен размер”, заяви Хасан Адемов.

Според Христина Христова, бивш социален министър в кабинета „Сакскобургготски”, е задължително да се направи анализ на пенсионно-осигурителната система и някои неща да се променят. „Пенсиите не трябва повече да се преизчисляват по административно-политически причини, без да се гледа осигурителното право на човека. В последните 5-6 г. се направиха подобни неща, повиши се минималната пенсия, която се доближи до средната за страната. Това намали мотивацията за осигуряване, доведе и до деформация”, каза Христова.

Според нея демографската картина в целия ЕС е обективната причина за реформа на пенсионната система. „Тази година за пенсии са нужни почти 22 млрд. лева, като 10 млрд. от тях ще дойдат от бюджета. Започва да се появява и глобално противоречие между поколенията”, каза Христова.

По думите ѝ субсидирането на минималната пенсия трябва да е внимателно, защото това е пенсионна система, а не социална помощ. „По морално-етични съображения държавата гарантира минималната пенсия, което не е справедливо”, обясни Христова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    5
    До 88
    Те са към пенсионерите.Последните 14 години леко сме разтоварени от Холандия,Франция,Германия,Белгия.Нека е така.Те им поеха издръжката но и тук оскубват някоя Околчица.
  • 4
    4
    Да,да така е...
    ,А една малка група от българи и не българи прибира парите на всички и през офшорни фирми паричките отлитат.И така 25 години вече.Нито за работещите,нито за пенсионерите.Не е лъжа,не е...
  • 11
    3
    Точен
    Работиш 39 г всеки месец ти вземат здравна пенсионна осигуровка последното години и второ пенсионно осигуряване .след пенсия Българина я живее пет шест години я не през това време повечето работят и пак се издържат данъци . Ако за 39 г тези пари които са ми вземали държавата всеки месец щях да си изкарам старинити като си правя сметката .
  • 12
    2
    88
    А колко цигани, освен пенсионерите?
  • 12
    1
    Хасанчо, чоджум!
    НОИ преизчисли служебно пенсиите на 336 000 работещи пенсионери - тогава, аджеба, работещите пенсионери в България, кого ли издържат? Средният размер на увеличението на пенсиите при последното преизчисление беше 13,20 лв. - какво ли пък може да си купи с толкова пари работещия пенсионер!?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари