Социален дом за хора с деменция или къща на ужасите?

1
„Социален дом“ стана обект на разследване след сигнал от син на възрастна жена, която според него е починала в дома заради липса на грижи
„Социален дом“ стана обект на разследване след сигнал от син на възрастна жена, която според него е починала в дома заради липса на грижи Снимка: bTV

„Социален дом“ стана обект на разследване след сигнал от син на възрастна жена, която според него е починала в дома заради липса на грижи

Възрастни хора са настанени в частен дом в плевенското село Изгрев, който самоволно се е нарекъл Център за настаняване на пълнолетни с деменция, полицията се самосезира и влезе на проверка. Оказва се, че мястото е без лиценз от 2020 г., а от пет месеца контролният орган на държавата знае за това.

„Социалният дом“ стана обект на разследване след сигнал от син на възрастна жена, която според него е починала в дома заради липса на грижи. В края на живота си жената е била с рани по 20-30 сантиметра, видно от снимки, направени от сина ѝ.

"Както във всички сфери в България, така и в социалната сфера – закони има и те просто трябва да се изпълняват. За тази цел всички ние трябва да имаме гражданска позиция и да носим отговорност. Проблемът с носенето на отговорност като основен проблем в нашето общество е във всички области на живота ни. За съществуването на такъв дом знаят всички в областта. Когато то е в малко населено място, знаят 100% от хората. Някой от тях трябва да алармира институциите. Единствената институция, която от две-три години насам лицензира социалните услуги, е Агенцията за качеството на социалните услуги". Това коментира пред bTV Владислава Цолова – председател на Националния съвет на националната пациентска организация.

"Има ниша за това, което се е случвало. Тук става въпрос за дом за възрастни хора с деменция. Всички ние сме потенциално обект на този проблем. Държавата до момента е регулирала така нещата, че има 14 дома за възрастни с деменция и 36 центъра за настаняване от семеен тип. Това са държавни услуги с държавно делегиран бюджет", коментира Цолова.

Тя посочи, че има още много такива домове по такива места и кметовете по места го знаят и те трябва да алармират за тях. "В малките населени места всички знаят. Националната карта на социалните услуги ще влезе в сила от 1 януари 2024 г. Там общините са заложили нуждите на населението", посочи експертът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари