Солени глоби за продажба на ракия в интернет

0
От Агенция „Митници“ вече наблюдават сайтовете и на нарушителите ще бъдат наложени сериозни глоби
От Агенция „Митници“ вече наблюдават сайтовете и на нарушителите ще бъдат наложени сериозни глоби

Агенция „Митници” следи дали онлайн платформите спазват закона.

Санкциите са от 500 лв. до 1000 лв.

Сериозни глоби ще бъдат наложени на сайтове, които не спазват закона и съдържат обяви за продажба на домашна ракия без платен акциз, съобщиха от Агенция „Митници“, предаде вестник "Труд".

От началото на тази година е забранено публикуването на обяви, включително и в интернет, чрез които се предлага продажбата на алкохол или цигари без платени налози. Онлайн операторите, които дават възможност за публикуване на обяви, трябва да премахват тези за продажба на домашна ракия в срок до три дни от публикуването им, включително чрез забрана или ограничаване на достъпа на използвани за целта телефонни номера, IP адреси и имейл адреси.

Проверка в интернет обаче показва, че в редица сайтове има обяви за продажба на домашна ракия, които са качени още през миналия месец.

От Агенция „Митници“ вече наблюдават поведението на сайтовете и на нарушителите ще бъдат наложени сериозни глоби. Предвидените в закона санкции за това нарушение са от 500 лв. до 1000 лв. за граждани и от 2000 лв. до 5000 лв. за фирми. При повторно нарушение глобите се удвояват. Вече е забранена продажбата по интернет и на цигари с бандерол DUTY FREE, както и на ръчно свити цигари в количества над 40 броя.

От началото на януари са в сила и нови правила за куриерските фирми, като целта е да се пресече продажбата на акцизни стоки без бандерол чрез поръчки по интернет. През миналата година имаше много случаи на използване на куриерски фирми за доставка на тютюн за пушене без платен акциз, който е поръчан по интернет. Затова се въведе задължение за пощенските оператори да изискват от подателите на пратката да декларират, че изпращаните акцизни стоки или отпадъци от тютюн са с платен, начислен или обезпечен акциз, както и че са с бандерол, когато такъв е задължителен.

Тези промени са в полза на куриерските фирми, тъй като досега, ако митничари установяха държане на акцизни стоки без платен акциз в техните обекти, наказанието се налагаше на куриерската фирма, а не на изпраща/получателя на пратката. С промените в Закона за акцизите и данъчните складове санкция вече няма да се налага на пощенски оператор, който е съдействал на митничарите за установяване на нарушителите. Куриерските компании обаче трябва незабавно да уведомяват митничарите, ако за някоя пратка подозират, че съдържа акцизни стоки.

От началото на януари

Митничари проверяват личната ни карта

По-големи права имат митничарите с влизане в сила на промените в Закона за акцизите и данъчните складове от началото на годината. Хората вече имат задължение да дават документ за самоличност при поискване от митничари. Това беше направено тъй като в практиката досега често проверяваните отказваха да дават личните си карти на митничарите и се налагаше да се иска съдействие от полицията. С промени в закона се даде и правна възможност митничарите да искат съдействие от други компетентни органи за спиране на транспортни средства – коли, камиони, влакове, плавателни съдове и т.н., които не могат да бъдат спрени от самите митничари.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари