София ще похарчи 4 милиона лева за електронни улични табла и знаци

0
Допълнително ще се търсят местата, на които те ще бъдат поставени
Допълнително ще се търсят местата, на които те ще бъдат поставени Снимка: Николай Николов, Blindspot.bg

Допълнително ще се търсят местата, на които те ще бъдат поставени

Столична община се готви да похарчи 4 млн. лв. без ДДС за електронни табла и знаци, които да се поставят по улиците. Зам.-кметът по транспорта Кристиан Кръстев е обявил обществена поръчка за избор на фирма, която да достави, монтира и поддържа дигиталните съоръжения. Мотивите са "повишаване на пътната безопасност". Договорът предвижда през първите 2 г. след сключването му да бъдат поставени светещи табла и знаци за 2 млн. лв. без ДДС, а при възможност той да се удължи с още 24 месеца срещу още 2 млн., информира вестник Сега.

В конкурсните книжа не е указано къде точно ще се поставят "електронните табла и знаци с променливо съдържание". Казано е, че  "конкретното местоположение ще бъде определено от Възложителя на база анализ на потребностите, като ще бъде извършено приоритизиране на обектите въз основа на данни за пътнотранспортните произшествия, данни за транспортното натоварване и други данни и специфични условия, с цел подобряване на пътната безопасност и намаляване на пътнотранспортния травматизъм".

Срокът за кандидатстване за обществената поръчка е 12 април. Заданието вĸлючвa доставката на няĸoлĸo видa eлeĸтpoнни тaблa, на мeтeopoлoгичнa cтaнция и на coфтyepи зa yпpaвлeниeтo и oбpaбoтĸaтa зa пocтъпвaщитe дaнни. Конкретните позиции са: еднoцвeтнo eлeĸтpoннo тaблo, елeĸтpoннo тaблo c 3 oтдeлни зoни зa yпpaвлeниe, пълнoцвeтнo eлeĸтpoннo тaблo c paзмepи нa диcплeя – 2 бp., двyцвeтнo eлeĸтpoннo тaблo, двyceĸциoнeн пътeн знaĸ c пpoмeнливo cъдъpжaниe, пътeн знaĸ c пpoмeнливo cъдъpжaниe c възмoжнocт зa визyaлизaция нa пиĸтoгpaми. Следващата позиция е мeтeopoлoгичнa cтaнция, ĸoятo дa cлeди cъcтoяниeтo нa нacтилĸaтa, сoфтyep зa yпpaвлeниe и oбpaбoтĸa нa дaнни oт нея, сoфтyep зa yпpaвлeниe нa знaци c пpoмeнливo cъдъpжaниe, сoфтyep зa yпpaвлeниe нa eлeĸтpoнни инфopмaциoнни тaблa, видeo дeтeĸтop зa aвтoмaтичнo зacичaнe нa пътни инцидeнти, както и сoфтyep зa paбoтa и yпpaвлeниe нa видeo дeтeĸтopите.

Обявяването на тази поръчка става след разгорещени дебати около приетия през февруари бюджет на София за 2021 г. и недоволство на хората от различни райони, че кметството не чува исканията им за повече инвестиции в техните зони, за ремонти и изграждане на квартални улици, тротоари, градинки и междублокови пространства. В дните преди гласуването се стигна до протести в "Овча купел", район "Панчарево" и т.н.

Конкурсът за електронни табла и знаци е поредната процедура на доста високи цени, която зам. кметът по транспорта Кръстев обявява. Както "Сега" писа, след избухването на епидемията през март м.г. Кръстев пробва да стартира поръчка за покупката на нови автомобили за подчинената му дирекция "Транспорт". Стойността й бе 450 000 лева без ДДС или 540 000 лв. с данъка. В първия етап Кръстев планираше да купи до шест автомобила срещу 225 000 лв. без ДДС. Три от тях трябваше да са "Седан" или "Лимузина" и да струват до 150 000 лв. Останалите трябваше да са "Седан" или "Хечбек" за общо 75 000 лв. Във втория етап дирекцията "Транспорт" трябваше да се снабди с още толкова леки коли при същите условия. По същото време от Столична община непрекъснато повтаряха, че транспортните й дружества търпят огромни загуби заради намалелия трафик, а Столичният общински съвет разреши на ЦГМ да изтегли заем в размер на 15 млн. от Българската банка за развитие, за да плати заплатите на работещите в тях. След избухването на скандала поръчката за новите автомобили бе прекратена.

През лятото на м.г. Кръстев обяви и друга поръчка, в която цените бяха в пъти по-високи от предходната за същата дейност. Ставаше дума за избор на фирми, които да поддържат, ремонтират и изграждат уличното осветление в София. Предвидената пределна сума бе 36,8 млн. без ДДС за 2 г., като срокът отново може да се удължи с още 2 г. и парите да достигнат 73,6 млн. лв. За сравнение, в конкурса през 2015 г. със срок на действие до 2019 г., заложеният бюджет за същите дейности бе далеч по-скромен - 32 млн. лв. за 4 години. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари