Собственик на свинекомплекс: Мерките срещу чумата не бяха достатъчни

1
Много неща не са свършени от всички ни - от най-високо до най-ниско ниво, заяви Лефтер Лефтеров
Много неща не са свършени от всички ни - от най-високо до най-ниско ниво, заяви Лефтер Лефтеров Снимка: БНР / архив

Във вторник зараза с африканска чума при пет от прасетата в най-големия свинекомлекс във Великотърновско са установени от частна лаборатория в Русе, а днес резултатите бяха окончателно потвърдени от Агенцията по безопасност на храните, предаде БГНЕС в региона.

Според Лефтер Лефтеров, собственик на свинекомплекс в региона, вирусът е хванат в много ранен етап и все още няма смъртност при прасетата. "Още преди година взех мерки за опазване на животните. Много неща не са свършени от всички ни - от най-високо до най-ниско ниво, каквото се е случило се е случило, въпроса е да остане само в Северна България".

Всички подстъпи към свинекомплекса се охраняват от полиция. В село Българско Сливово са изградени и няколко дезинфекционни площадки. В следващите дни 17 500 животни ще бъдат умъртвени и загробени в 90 декара терен в покрайнините на селото."Имаме всички документи, които разрешават точно на този терен да бъдат загробени животните. При положение, че имаме сериозни проблеми с унищожаването на фермата в Българско Сливово при необходимост ще обявим и бедствено положение“, съобщи председателят на общинския съвет в Свищов д-р Кристиян Кирилов.

До 5 август собствениците трябва да изколят домашните си прасета в 20-километровата зона около втория по големина свинекомплекс във Великотърновско - този в района на Лясковец, където вече е започнало избиването на животните.   

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари