Собственик на пекарна в Русе: Ще приема в моята къща украинско семейство, за което не знам нищо

12
Десетки русенци отварят домовете си за бежанците от войната в Украйна
Десетки русенци отварят домовете си за бежанците от войната в Украйна Снимка: Кадър от БНТ

Десетки русенци отварят домовете си за украинските семейства, които влизат в страната ни през Дунав мост.

Освен подслон хората предлагат топла храна и дрехи. Благотворителната инициатива е организирана в социалните мрежи.

Един от най-активните доброволци в Русе е Деян Герасимов, който е собственик на пекарна в града. Предлага топла храна и информация къде могат да бъдат настанени украинските семейства. Координатор е и на Фейсбук групата "Русе помага на Украйна".

"Благодарение на тази група, в която хора са писали, че предоставят помощ, се свързаха с мен роднини на украински граждани, които пътуват към България и имат нужда от една нощувка. Абсолютно нищо не знам за това семейство. За момента ще ги настаня в моята къща", заяви Деян Герасимов, предава БНТ.

Освен гражданите подслон осигуряват за нуждаещите се украински семейства и от Общината, и областната управа.

"Ние сме си проверили възможностите и жилищния фонд, с който разполагаме. Имаме няколко свободни жилища, в които могат да бъдат настанени около 44 души, на които можем да осигурим прилични битови условия. Така че при необходимост и държавата, и местната власт са готови да реагират на всякакви нужди", допълни областният управител на Русе Анатоли Станев.

От началото на военните действия в Украйна в България са влезли над 16000 души, като голяма част от тях са се отправили към Гърция и Турция.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    12
    Браво, човече
    За всеки случай скрий златото и наглеждай телевизора (да не му пораснат крака).
  • 26
    11
    русенец
    За бежанците има създадени бежански лагери, където те се обгрижват и са под контрол. Това с хотели, ресторанти и пекарни и разни самодейни изпълнения или бизнес инициативи трябва да бъдат забранени. Само да ви питам, колко хора от Украйна, която е много по-бедна страна от България могат да си позволят да я напуснат? България си има достатъчно проблеми, не е нужно да си създава още такива.
  • 23
    10
    Анонимен
    Собственикът на пекарната, както и други българи, може да се окаже, че са приели фашисти или техни семейства, та после и България трябва да се спасява от от фашизма. Така, че трябва добре да помислим кого да спасяваме !!! И дали изобщо да ги спасяваме!!!
  • -14
    9
    daskal
    Боже, какви кретенски коментари!
  • 34
    8
    Няма Х5, няма IPhone нито...
    Търсим му подслон за през зимата, а защо не и за постоянно, нещо скромно, евтино материално, но дадено от сърце и душа! И не, не е украинец, а БЪЛГАРИН.И на всичко отгоре е от Русе. Сам, измръзнал, без пороци, без вредни навици, освен май два - твърде добър и горд е, макар и в нужда. Ангел...такъв е този човек, така и се казва! Ангел живеещ на пейките, на улицата, на центъра на нищото в нашия град!Ангел е възрастен човек, който има минимален доход и не може да си позволи висок наем... Но не е атрактивен, не става за реклама.Кофти. Виж с украинците е друго нещо. Наздраве! https://www.dunavmost.com/novini/rusentsi-tarsyat-kvartira-za-bezdomnika-angel
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари