"Собственик" на бизнеса на Баневи: Предлагат 500 лева да имам фирма. Безработица... знаете...

0
Пламен от русенското село Долна Студена развесели съда с откровеността си
Пламен от русенското село Долна Студена развесели съда с откровеността си Снимка: БТА

Делото за организирана престъпна група, припокриваща се с трима членове на семейство Баневи, днес продължи с разпит на свидетел, който очевидно е притежавал различни дружества, но само номинално.

Това е Пламен Ангелов от село Долна Студена, Русенско, който развесели съда и публиката с откровеността си:

"Имам 15 фирми... Не знам с какво се занимават... Не познавам подсъдимия. Към 2010 г. съм имал 2 или 3 фирми, но пак не знам с какво се занимаваха - аз имах пълномощници."

Това бяха някои от жалоните в показанията на Ангелов, пише Клуб Z.

На въпрос - как станахте собственик, мъжът бе искрен:

"Как да стана?! Предлагат 500 лв. да имам фирма, да се води на моето име. Безработица... знаете..."Метал системнинженеринг?!" Не съм я чувал..."

За да има съспенс, бе намесено и отвъдното, а на въпрос на прокурора - кой все пак му е предложил да е собственик, той отговори:

"Вече ги няма сред живите - Атанас и Тодор. Живеят в Трявна по принцип, оттам съм родом и оттам се познавам с тях - като има нещо, обаждаха ми се. Имаше фирми, за които получавах и 200 лв.

Не знаех, че "Метал системс..." е моя. Ходех при нотариус във Варна."

Освен че контактувал с въпросния Атанас, Атанас пък се познавал с Велико, който май живеел във Варна.

"Не съм имал търговски отношения с "Партнърс комерс" (официалната фирма на Баневи, б.р.), дори да е имало - пряко не съм го правил аз", заяви мъжът.

Той също така не помни да е подписвал фактури за доставки на основното дружество от патримониума на Баневи, да е имал търговски отношения с "Полимери", нито фактури, нито им знае адресите.

"Не съм подавал годишни данъчни декларации, не съм търгувал с никое от лицата в залата. Постоянно ме разпитват - вече не знам по кое дело, днес съм в София, утре в Пловдив", ожали се човекът.

На искането на адвокат Татяна Дончева да му се предявят фактури, прокуратурата опонира, че няма никакъв смисъл, защото свидетелят не знае нищо.

Страните се скараха и съдията даде 10 мин. почивка.

"Чрез неговите показания се доказва нереално извършена търговска дейност", каза прокурор Калин Стоилов на въпрос - какъв изобщо е смисълът от такива свидетели.

"Ние ще направим едни сметки, ще вкараме обвинителен акт, ще обясним, че има 300 тома дело! Но накрая няма да стигнем обосновано доказано обвинение", каза пък адвокат Татяна Дончева, която искаше да се представят фактури.

Когато поркуратурата 45 минути му задава едни и същи въпроси: "Дедесар ли си, бай...?! Дедесар си! Купуваш фирми - плащаш". Ама от това следва ли автоматично, че тоя, на който си дал пълномощно, не осъществява дейност?"

Делото продължава с разпити на свидетели.

След процеса Евгения Банева пък напомни становището на омбудсмана, че Софийският затвор и двата ареста - на бул. "Г.М.Димитров" и ул. "М-р Векилски" трябва да бъдат затворени. Това било и вследствие на нейни сигнали.

Тя каза още, че главният прокурор Иван Гешев имал за цел "да блести по телевизията с неверни внушения", като ги слагал в кюпа с "бегълци, които се укриват от правосъдието". Иначе тя била първият човек, който приветства разкриване на приватизационния процес и следприватизационния контрол. Само по техните договори (на "АКБ корпорация", б.р.) били изпълнени всички ангажименти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари