Снежните бури над Западните Балкани объркаха плановете на туристите

0
Силен снеговалеж блокира пътищата към курортите /Снимката е илюстративна/
Силен снеговалеж блокира пътищата към курортите /Снимката е илюстративна/ Снимка: Beta

Снежните бури и виелици предизвикаха редица проблеми за туризма в целите Западни Балкани.

В планините на Босна и Херцеговина, които са любими на редица туристи, вече е обявено или предстои да се обяви кризисна ситуация заради силен снеговалеж, предава македонското електронно издание „Център“, цитирано от Агенция Фокус.

Според информация от ски центровете в района на Босанско-Грахово, въпреки че снеговалежите са намалели, силният вятър създава дълбоки преспи, поради което транспортната техника не може да разчисти пътищата както към ски пистите, така и към селата Преодец и Тишковец, където се намират част от хотелите на ски туристите. 

„Център“ съобщава, че в македонския курорт Попова шапка снежната покривка достигна до 1 метър, а на подстъпите на ски курорта Маврови ханове има 83 см сняг, в Тетово – 32 см, Пожарене – 52 см. Обилните снеговалежи предизвикаха истински смут в движението по магистралата Скопие – Тетово, а от там за Охрид, както и по пътя Струга – Кафасан, както и Куманово – Крива паланка – българска граница.

Въпреки надеждите на туристите за добър сезон, изключително трудно е достигането до курортите до Галичица при Охрид и до Попова Шака при Тетово. 

Информацията за избягване на пътуване с туристическа цел се допълва от „Плюс инфо“, което съобщава, че в Сърбия през следващите два дни ще бъде в сила червен код заради очаквани силни снеговалежи в южната, централната и западната част от страната. Почти в цяла Сърбия дебелината на снежната покривка между 19 и 45 см. В Косово тя вече надмина половин метър, а в района на Гиляне и на курорта Брезовица в Шар планина дебелината вече е метър.

Според изданието западната част на БиХ всички пътища са затворени или най-малкото е въведено ограничение за автобуси и товарни автомобили. Метеослужбата на БиХ съобщава за силни ветрове, които предизвикват навявания.

В Хърватия също заради силни ветрове са затворени голяма част от пътищата, които водят за Далматинското крайбрежие, както и за магистралата Загреб – Риека.

Предупреждението на хърватската служба за аварии и бедствия обхващат цялото Адриатическо крайбрежие.

Източник: Агенция "Фокус"
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари