Смокини с прясно мляко правят косата ни копринена

1
Рецепти за домашна козметика със смокини
Рецепти за домашна козметика със смокини

Едни от най-обичаните плодове през лятото - смокините, вече се продават навсякъде по магазини и пазари.

Освен във вкусни десерти, сладкиши и конфитюри може да ги прибавите и към домашната козметика, пише 24 часа. Те съдържат много съставки, които ще помогнат кожата да бъде по-еластична, свежа и мека. Витамин Е и витамин К например намаляват зачервяването и изравняват тена, а омега киселините имат силно овлажняващо действие. Ако имате суха и чувствителна кожа, маските от смокини ще ви помогнат да я хидратирате редовно.

Може да си приготвите бързо и лесно домашна маска от смокини с мед, която ще намали тъмните кръгове под очите и зачервяванията и ще омекоти кожата. Използвайте три -четири зрели смокини и 2 чаени лъжички мед. Обелете плодовете и намачкайте добре вътрешността им. После добавете меда и разбъркайте добре. Нанесете маската върху предварително почистена кожа и оставете да действа 15-20 минути. Накрая измийте с топла вода.

Маската от смокини и кисело мляко пък е подходяща за по-мазна кожа. Използвайте 4-5 смокини и 2 супени лъжици кисело мляко. Както при всички рецепти за маски трябва да смачкате меката част на каша. После добавете киселото мляко и разбъркайте. Нанесете върху кожата и изчакайте да подейства 15-20 минути, а след това измийте с топла вода. Хубаво би било да правите тази маска 2 пъти седмично, за да имате резултати.

Подобна е рецептата и за подмладяване на кожата - със смокини, жълтък, супена лъжица мед и супена лъжица зехтин. Към кашата от смачканите плодове добавете жълтъка, разбъркан с меда и зехтина. Нанесете получената каша върху кожата и оставете за по-дълго - 25-30 минути са достатъчни. Измийте лицето си след това с топла вода и повтаряйте тази процедура около веднъж седмично. Така ще имате гладка и мека кожа.

За да се отървете от бръчиците по лицето, направете си маска с 3-4 смокини и чаена лъжичка лимонов сок. Намачкайте измитите смокини на гъста каша и добавете лимоновия сок. Нанесете маската и след половин час измийте с топла вода. Хубаво е да прилагате маската 3 пъти седмично.

Лесен начин за всекидневно почистване на лицето е, като си направите тоник от смокини. Пригответе го, като използвате 25 г сушени или пресни плодове. Залейте ги с чаена чаша вряла вода, оставете да се накиснат добре за няколко часа. Прецедете течността и я излейте в стъклена бутилка. Съхранявайте я в хладилник. Така всеки ден ще почиствате лицето си със студен тоник, който ще го охлади и освежи. Трябва само да напоявате памучен тампон и хубаво да обтривате кожата.

Друга рецепта за домашен тоник е, като използвате вместо вода прясно мляко. Кипнете 3 смокини в половин чаша прясно мляко. Отново ги оставете да се накиснат за няколко часа. Млякото бързо се вкисва, затова го съхранявайте в хладилник и го използвайте всеки ден. Този тоник ще направи кожата много мека и гладка и ще я хидратира в дълбочина.

Освен на лицето смокините действат много благоприятно и на косата. Ако имате цъфтящи краища и изтощен косъм, направете маска от 2 сухи натрошени смокини и чаена чаша мляко. Сварете ги и оставете течността да изстине. После втрийте в корените добре и покрийте главата си с шапка за баня или кърпа. Ако имате повече време, оставете да подейства за час - час и половина. Накрая измийте добре с шампоан.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари