Сметките за ток скачат

0
"Енерго-Про" иска увеличение на цената на нощната енергия с 25%
"Енерго-Про" иска увеличение на цената на нощната енергия с 25%

Таксата "задължение към обществото", която плащат всички, които ползват ел. енергия, да бъде увеличена с 15,6 на сто. Това предлагат от Националната електрическа компания. В тази такса са добавките за зелен ток, за еленергията на топлофикациите и по договорите с американските "Марици". Това става ясно от предложението на НЕК за цени, което е внесено в Комисията за енергийно и водно регулиране.

Нейният шеф Иван Иванов спази думата си и закона и на сайта на комисията са публикувани някои от предложенията на енергийните компании за цени от 1 юли.

Иначе НЕК не предлага увеличение на нейните цени, но настоява да ѝ се компенсират загубите от по-ниски цени от предишни периоди, които са изчислени на над 1,28 млрд. лв. Как ще се намерят тези пари обаче е големият проблем на КЕВР.

Електроенергийният системен оператор иска увеличение на цената за пренос, тъй като е на загуба от тези дейност със 71 млн. лв. Отделно "ЧЕЗ Електро", "ЕВН България Електроснабдяване" и на "Енерго-Про Продажби" искат по-високи цени на тока. Основното искане на ЧЕЗ и "Енерго-Про" е за увеличение на цената на нощната енергия с 25%.

Забелязва се, че електроразпределителните дружества на трите компании искат сериозно увеличение на цените за достъп и пренос до разпределителните мрежи.

Всички заявяват инвестиции и са против намаляването на технологичните им загуби. Искат и по-високи цени за балансиране.

Топлофикациите настояват за поскъпване на парното и топлата вода. Те преживяха намаление на цените от 1 април заради поевтиняването на газа. Със закон им "отрязаха" и цените на тока, който задължително им изкупува НЕК.

Източник: Всеки ден
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари