Сменят тоналността на гробницата на Пенчо Сиджаков

3
Скулптор обясни, че сегашният бял цвят не се дължи на боя, а на почистване с химикали
Скулптор обясни, че сегашният бял цвят не се дължи на боя, а на почистване с химикали Видео: Русе Медиа

Гробницата на русчуклията Пенчо Сиджаков, която се намира в Парка на възрожденците, грейна в бял цвят и предизвика вълна от възмущение сред русенци.

Това става около 20 дни, след като започна почистването ѝ от скулптора Зюхтю Калит по поръчка на община Русе. Пред Русе Медиа художникът обясни, че белият цвят не се дължи на боя, а на положения грунд след почистването на варовика от мръсотията.

„Ползвахме пароструйка и всички възможни химикали, които са конкретно за тази дейност. След това го грундирахме, а хората, които не са запознати с технологията, мислят, че това е някаква боя. Това е специален грунд, има бял цимент, малко италианска паста с цвят на сусам или ванилия, за да се получи топлината на естествения камък. Но получихме забележки, че е прекалено бяло, и днес ще направя необходимото това нещо да промени тоналността си – да бъде малко по-жълто, макар на мен това да не ми харесва. Човек, който е ходил в Гърция, знае, че там няма сиви храмове, сиви параклиси, всичко е девствено бяло“, коментира Зюхтю Калит.

Той обясни, че след забележките ще се опита да промени технологията по почистването на другите два параклиса. „Макар че това ще стане против моята воля. Аз обичам белия цвят, работя с бял мрамор, не обичам сивия мрамор, сивите хора, сивите улици. Исках да има по-голяма чистота, защото изпъква много добре на фона на зелените дървета, но за мен волята на инвеститора е закон и аз ще се съобразя“, каза още той.

Зюхтю Калит смята да монтира накрая и кръст от мрамор върху гробницата, защото според него самата конструкция на параклиса го предполага.

Скулпторът обясни още, че препаратите за почистване на надгробни паметници не са предвидена за варовик, а за мрамор, гранит и бронз.

„Местният варовик, който не се използва другаде в България, е много мек, като тебешир, хигроскопичен е, мръсотията е попила на 1-2 мм в епидермиса на камъка. Колкото и да го мием, след като махнем саждите, мръсотията и гъбичките, камъкът седи неприятно сив и зеленикав. В това можете сами да се убедите, като снимате втората гробница на Георги Русев. Ние вчера за пореден път чистихме купола, изчистихме го до камък, няма гъбички, но все едно сивее – мъртвешко сиво седи, което на мен лично ми е неприятно“, каза Зюхтю Калит.

До края на май ще бъде почистена и втората гробница – на Георги Русев, а през юни ще се работи по най-малката, но и най-трудната – тази на Иванчо Михайлов. По нея има много декорации, драсканици със спрей и счупени камъни, които ще бъдат възстановени с оригиналния басарбовски варовик.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари