Служителка на разузнаването осъди прокуратурата за незаконно обвинение

0
Тя беше арестувана по време на акция в Президентството
Тя беше арестувана по време на акция в Президентството

Тя беше арестувана по време на акция в Президентството

Служителка на Държавна агенция "Разузнаване" (ДАР), арестувана на 9 юли 2020 година по време на акцията в Президентството, осъди прокуратурата да ѝ плати 26 хиляди лева за незаконно обвинение.

М. К. е работила в ДАР от 2003 година като юрисконсулт, служител по сигурността на информацията, началник отдел "Сигурност и защита на класифицираната информация", директор дирекция "Сигурност". На 9 юли 2020 година е задържана за 24-часа и са ѝ повдигнати две обвинения за участие в организирана престъпна група за разгласяване на класифицирана информация и държавна тайна и за причиняване в съучастие на вреди на председателя на ДАР. По същото време в Президентството имаше прокурорска акция и бе задържан съветникът по сигурност и отбрана на държавния глава Илия Милушев, бизнесменът Пламен Бобоков и секретарят на президента по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов. На служителката на ДАР е била наложена 5000 лева "парична гаранция", която по-късно е отменена, както и забрана за напускане на територията на страната. Била уволнена от работа, но след това възстановена с решение на съда. Още съдия ден обаче отново е била освободена, заради отнемане на разрешението ѝ за достъп до класифицирана информация.

С постановление от 9 юни 2023 година на зам. военноокръжен прокурор на София, досъдебното производство е прекратено, защото деянието не съставлява престъпление. Тогава М. К. е подала иск в съда срещу прокуратурата за обезщетение за причинени морални вреди от незаконно повдигнатото обвинение. Твърди, че в резултат от образуваното срещу нея наказателно производство е преживяла отрицателни емоционални терзания, тревожност, безпокойство, нервност, уронено било доброто ѝ професионално име, както и доброто ѝ име в обществото като цяло. Накърнени били достойнството и честта ѝ, както и вярата ѝ в правовата държава и справедливостта на наказателното преследване, пише 24 ЧАСА.

Споделяла е в разговори с приятели в родния си град Пловдив, че неоснователно са я обвинили, че е предоставяла информация на Президентството във връзка с някакви нередности, които се случвали в нейното работно място. Имала здравословни проблеми, изпитвала стрес, не можела да спи, загубила всички контакти в София. Всички се отдръпнали от нея. Споделяла е, че това обвинение е несъстоятелно, била е директор на отдел и е била напълно наясно в действията си, в тяхната законосъобразност. Според нея това до голяма степен е било и политическа поръчка, на личностна основа. Искали са да бъде отстранена, защото защитавайки сигурността на информацията, тя е вредяла на хора, които явно по някакъв начин са били злепоставени от разкриването на тази информация пред Президентството. Публичността на акцията повлияло на професионалния ѝ път, подавала документи за работа и работодателите се отдръпвали от нея, става ясно от решението на съда.

Софийският градски съд е категоричен, че на М. К. е причинен силен стрес, унижение от обвинението за умишлено престъпление, болки и страдания от обвинението, отричащо дългогодишната ѝ професионална дейност. Заради това магистратите осъдиха прокуратурата да ѝ плати 26 хиляди лева, като решението не е окончателно и може да се обжалва.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари