Служителите няма да са длъжни да отговарят на шефа си в извънработно време

11
Засега правилото „Моля, не ме безпокойте“ се отнася категорично само за хората, които работят дистанционно
Засега правилото „Моля, не ме безпокойте“ се отнася категорично само за хората, които работят дистанционно

Засега правилото „Моля, не ме безпокойте“ се отнася категорично само за хората, които работят дистанционно

Промени в Кодекса на труда ще регламентират по нов начин отношенията работодател-служител. В проекта на Закона за изменение и допълнение на Кодекса на труда е заложено, че служителят не е длъжен да отговаря на имейли, телефонни обаждания и други съобщения от шефа си през уикенда, в извънработно време, в почивните дни и отпуската си. Влиза вето на служебната вертикална комуникация и по вайбър, социални мрежи и други чатове. Проектът е пуснат за обществено обсъждане в петък, а предложения и коментари по него ще се приемат до 11 септември. Засега правилото „Моля, не ме безпокойте“ се отнася категорично само за хората, които работят дистанционно. Обнадеждаващата новина обаче е, че това не е внезапна приумица на родните законотворци, а се налага заради правилата на ЕС, пише "Марица".

За т.нар. "право на изключване" след работно време се говори от периода на пандемията и навлизането на работата от разстояние. Целта е да се защити личното време и пространство на всеки служител и работник. Идеята вече бе обсъдена най наедро по време на предходното служебно правителство.

"Необходимо е да се уточни какво точно се разбира под дигитално устройство и да се направи прецизна формулировка, която да позволи при определени обстоятелства, работещите и работодателят да се свързват. Трябва да се обмисли и какви ще бъдат обстоятелствата, при които то правилото може да бъде нарушено", посочва Жасмина Саръиванова от Българска стопанска камара.

КНСБ обаче са на мнение, че това право трябва да се прилага за всеки работник и служител, независимо дали той работи от разстояние, или в офиса. След изтичане на работното време той да не може да бъде притесняван по имейл, телефон и други видове комуникации. И още нещо важно - работник или служител, който не отговаря на имейлите и позвъняванията на работодателя след работно време или по време на почивка, не трябва да носи никаква отговорност, считат синдикатите.

Още през 2021 година Европейският парламент официално призова за закон на ЕС, който предоставя на работниците правото да изключват цифровите си служебни устройства / разбирай телефон, лаптоп, всякакви онлайн канали за комуникация, без да се сблъскват с отрицателни последици.

Държавите членки се насърчават да предприемат всички необходими мерки, за да позволят на работниците да упражняват това право, включително чрез колективни споразумения между социалните партньори. Те следва да гарантират, че работниците няма да бъдат подложени на дискриминация, критика, уволнение или други неблагоприятни действия от страна на работодателите, посочиха в официално съобщение от ЕП през януари 2021.

Цифровизацията и цифровите инструменти осигуриха много икономически и обществени ползи и за работодателите, и за работниците, като например повишена гъвкавост и автономност, потенциал за подобряване на баланса между професионалния и личния живот и намаляване на времето за пътуване до работното място. Но също така доведоха до някои неблагоприятни последици, които породиха редица етични, правни и свързани със заетостта предизвикателства, като например увеличаване на работата и удължаване на работното време, като по този начин се размиват границите между професионалния и личния живот.

Все по-честото използване на цифровите инструменти за служебни цели води до културата на „постоянно свързани“, „винаги на линия“ или „непрекъснато на разположение за повиквания“, която може да окаже отрицателно въздействие върху основните права на работниците и справедливите условия на труд, декларират от ЕП. Не на последно място, от чисто медицинска гледна точка, прекомерното използване на технологичните устройства може да доведе до изолация, пристрастяване към технологиите, лишаване от сън, емоционално изчерпване, тревожност и изтощение. Според СЗО над 300 милиона души в световен мащаб страдат от депресия и от често срещани психични разстройства, свързани с работата, а 38,2% от населението на Съюза страдат ежегодно от психични разстройства;

Неофициално някои работодатели контрират планираните промени в Кодекса на труда със следния довод: В такъв случай, би трябвало в работно време да са забранени и личните разговори по телефона и писането на съобщения по мрежата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    3
    Шарлатанин
    Има едно просто правило, което аз прилагам, и то гласи: "Телефонът ти е за твое удобство, а не за удобство на другите". Дали ще вдигна на някого или не, си е моя работа ..... особено през уикенда, в почивни дни, по време на отпуск, или извън работно време. Впрочем, освен особени професии като полицаи, пожарникари, военни и т.н. никой не е длъжен да откликва на работодателя извън работно време. А от умствения багаж и възпитанието на работодателя зависи дали той ще безпокои работника или служителя в такъв случай. Струва ми се, че в това отношение българският работодател в 99% от случаите си е го*ведо.
  • 9
    2
    Служителка
    А ако работодатекят ме накара да се съблека в кабинета му, ко да прая? А ако той е Државен службогонител? Питам щот една колежка се съблече и тюфлека се разведе и ожени за събляклата се. Не ща да го развеждам с колежката отново.
  • 12
    1
    Хм!
    Че то и сега никой не е длъжен!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари