Служители на РЗИ Русе работят в бараки, които протичат при всеки дъжд

0
В Русе освен за по-високи заплати здравните работници настояват и за по-добри условия на труд
В Русе освен за по-високи заплати здравните работници настояват и за по-добри условия на труд Видео: БНТ

Служители на здравните инспекции в цялата страна протестират срещу ниските заплати и условия на труд в сектора.

Утре те ще изразят своето недоволство чрез мирен протест пред сградите на Регионалните здравни инспекции в отделните общини.

Днес те получиха официално обещание от Министерство на здравеопазването, че ще получат повишение на заплатите в размер на 17% считано от 1 януари, което ще бъде изплатено с мартенските им възнаграждения.

Служители от Регионалната здравна инспекция в Благоевград казаха, че с над 30-годишен стаж в системата в момента получават чисто възнаграждение на месец около 540 лева, информира БНТ.

Емилия Пацали: "Ние не протестираме нито срещу ръководството Здравната инспекция, нито срещу ръководството на Министерство на здравеопазването. Ние просто искаме да бъдем достойно заплатени, да се оцени нашия труд, защото ние сме квалифицирани."

Валентина Георгиева – председател на синдикалната организация на федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ: "Ние тук се занимаваме с контол на обектите с обществено предназначение, лабораторни изследвания, програми, по които работим, националната програма по превенция на хронични заразни болести и т.н отговорни дейности."

С протестите си здравните служители от Пазарджик казаха, че се надяват някой да ги чуе и да им обърне внимание.

"Няма диференциация на заплатите тоест от чистач до служител с висше образование до инспектор до старши инспектор всички сме с едни и същи заплати."

Вили Славова: "Унизително и обидно е да си изпълняваш задълженията стриктно, защото нашата работа е отговорна, нищо че д-р Москов, когато беше министър каза, че ние сме търтеите на здравеопазването, но това може да го каже само един човек, който е много далеч от тази система и той не знае за какво иде реч, за какво става въпрос, така че крайно време е от 2008 година сега сме 2018 наще заплати не са мръднали въобще на сантиметърче от това, което са били."

В Русе освен за по-високи заплати здравните работници настояват и за по-добри условия на труд. На част от инспекторите се налага да работят в бараки, които при всеки дъжд прокапват, през зимата трудно се отопляват, а през лятото са като парници.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари