Служител на Русенската библиотека разнася книги по домовете

2
Нужна е предварителна заявка чрез сайта на библиотеката
Нужна е предварителна заявка чрез сайта на библиотеката Видео: Русе Медиа

Регионална библиотека „Любен Каравелов“ в Русе използва технологиите, за да насърчи и улесни читателите си да ползват услугите ѝ и по време на пандемията.

След първоначалния отлив, когато институтът бе затворен при първата вълна, сега отново се наблюдава засилен интерес към четенето. Книгите се търсят и от младите, и от по-възрастните, които обичат литературата в традиционния ѝ вид.

Емилия Великова е на 82 години и въпреки възрастта си, редовно идва в библиотеката. В извънредната епидемична обстановка четенето на книги е едно от основните ѝ развлечения.

„Всеки месец си вземам по пет книги и сега, както е пандемията, вкъщи, това е едно от съществените ми занимания. Аз лично не бих си представила без библиотеката как може да минава времето на нашата възраст“, казва пенсионерката, предава Русе Медиа.

От библиотеката правят всичко възможно, за да насърчат читателите си. Използват и новите технологии, за да ги улеснят.

Въведохме от няколко дена и една нова услуга. Имаме си нов колега – Книжко, който при заявка през нашия сайт онлайн разнася по поръчка книги по домовете. Русенци са четящи хора – младите хора четат, не са спирали, децата също. Възрастните хора четат повече художествена литература, но има и такива, които се обръщат към историята, географията, неща, които ги интересуват за развитието на света и историята на човечеството“, казва завеждащата връзки с обществеността Таня Савова.

Тъй като безопасността и здравето са на първо място, библиотеката е въвела нов метод за дезинфекция на книгите. Новозакупената по проект UV машина ги почиства от прах и бактерии само за 30 секунди.

„Досега стояха 72 часа на определено място, където хора влизаха само след това да вземат книгите, които са минали този карантинен срок, а сега връщайки книгата човек, веднага ние я почистваме и може да бъде взема от следващия човек“, казва Павел Горанов от отдел „Автоматизация“.

От библиотеката се надяват ограниченията скоро да отпаднат и институтът отново да стане място за срещи и културни събития.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари