Служебният премиер има над 30 години стаж в областта на одита и финансовия контрол

0
Димитър Главчев бе избран за председател на Сметната палата през юли 2023 година
Димитър Главчев бе избран за председател на Сметната палата през юли 2023 година Снимка: БГНЕС

Димитър Главчев бе избран за председател на Сметната палата през юли 2023 година

Държавният глава Румен Радев определи вчера председателя на Сметната палата Димитър Главчев за кандидат за служебен министър-председател в изпълнение на чл.99, ал.5 от Конституцията. Президентът прие кандидата за служебен министър-председател в президентската институция, за да му възложи да предложи състав на служебно правителство.

Димитър Главчев е избран за председател на Сметната палата на 28 юли 2023 г. от настоящото Народно събрание, след като беше номиниран от ГЕРБ-СДС. Той получи 148 гласа "за", 34 - "против", 6-ма се въздържаха. "За" гласуваха ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС, според справка в интернет страницата на Народното събрание, пише БТА.

Главчев е роден в София, сочи информация на сайта Сметната палата. Магистър по международни икономически отношения и по счетоводна отчетност от Университета по национално и световно стопанство. Дипломиран експерт-счетоводител, регистриран одитор в Института на дипломираните експерт-счетоводители. Притежава над 30 години професионален стаж в областта на одита, финансовия контрол и счетоводството. Повече от 20 от тях са в областта на независимия одит, включително ангажименти за договорени процедури по проекти, финансирани от ЕС.

Народен представител и член на Комисията по бюджет и финанси от 41-то до 46-то Народно събрание. Заместник-председател на Комисията по бюджет и финанси и председател на Постоянно действащата подкомисия по отчетност на публичния сектор в 41-ото Народно събрание.

Председател на 44-ото Народно събрание за периода 19.04.2017 – 17.11.2017 г. Заместник-председател на 43-ото Народно събрание. Председател на Комисията за наблюдение на дейността на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране в 41-вото Народно събрание. Ръководител на делегациите на Интерпарламентарния съюз, Парламентарната асамблея на Съвета на Европа в 44-то Народно събрание.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари