Службите издирват милионер за убийство

0
Бившият затворник изчезна вдън земя
Бившият затворник изчезна вдън земя

Бившият президент на мощната нефтена компания ЮКОС Михаил Ходорковски е обявен за федерално издирване.

Това съобщава "Интерфакс", позовавайки се на информиран източник, съобщава БТА.

По-рано на руския милионер му бе повдигнато задочно обвинение в съпричастност към убийството на кмета на Нефтеюганск през 1998 г. Следващите стъпки са Ходорковски да бъде обявен за международно издирване и изискване за задочен арест.

Прессекретарят на олигарха - Кюле Писпанен, е съобщила пред изданието, че адресът на ексшефа на ЮКОС е известен на следователите.

По думите на Писпанен, Ходорковски няма намерение да участва в следствените действия и да се среща с руски следователи.

"Да участва в този фарс? Та той беше в него цели 10 години", коментира прессекретарят на Ходорковски.

През 1998 г. Владимир Петухов бе в конфликт с компанията на Ходорковски по повод неплатени от ЮКОС според кмета местни данъци, което причинило финансова криза в Нефтеюганск, припомня БТА.

Градоначалникът обяви гладна стачка с искане да се образува наказателно дело срещу фирменото ръководство, а после я спря, тъй като местният губернатор обеща да вземе мерки.

След няколко дни обаче Петухов бе застрелян с автомат - точно на рождения ден на Ходорковски. Като организатор на това убийство и други престъпления в Москва бе осъден на доживотен затвор бившият шеф на службата за сигурност на ЮКОС Алексей Пичугин.

Същата присъда получи задочно във връзка с това убийство и други престъпления бившият съсобственик на ЮКОС Леонид Невзлин, който живее в Израел и е израелски гражданин.

На 30 юни федералното следствие съобщи, че подновява делото във връзка с нови данни, според които Ходорковски може да е поръчал убийството на кмета на сибирския град и други престъпления.

През август на разпит беше привикан бащата на бившия петролен магнат. Борис Ходорковски отказа да отговаря на въпроси, като се позова на чл.51 от конституцията на страната, който дава право на гражданите да не свидетелстват срещу себе си или свои близки.

Бившият директор на ЮКОС излежа почти 10 години затвор по обвинения в укриване на доходи (мнозина смятат, че те са скалъпени заради политическите му амбиции) и бе амнистиран от Владимир Путин с цел на практика да бъде експулсиран от Русия през 2013 г.

Днес той живее в Швейцария и е сред най-популярните критици на руския режим.

През 2014 г. състоянието му се оценява на 100 млн. долара.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари