Следят 180 пандизчии с електронни гривни с GPS

0
Следят 180 пандизчии с електронни гривни с GPS
Снимка: БГНЕС

180 затворници ще излязат на свобода при условие, че носят на крака си електронна гривна с GPS. Проектът е на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" към Министерството на правосъдието. Целта му е да се реши проблемът с пренаселените затвори у нас.

Идеята е чрез специални електронни гривни, които издържат интервенции с тежест от 30 кг. и са водоустойчиви, да се внедри наблюдение на извършили престъпления.

Според правосъдния министър въвеждането на електронното следене ще спомогне и за ресоциализацията на извършилите. Правосъдният министър Зинаида Златанова обясни, че електронният мониторинг ще струва по 2.25 лв. на ден, докато издръжката на един човек в затвора възлиза на 5 лв.. Една от доброволките, включили се в проекта, е прокурор. Магистратката носи гривната от няколко дни с цел да я изучи. Според нея устройството не пречи на изпълняването на елементарни битови действия като къпане в банята и спане.

Стойността на двугодишния проект е близо 600 хиляди евро и се финансира от Норвежкия финансов механизъм. "Това, което правим с пилотното въвеждане на електронните гривни, е да събудим разбиране и информираност в обществото за тази нова форма в системата за изпълнение на наказанията", обясни Златанова.

Правосъдният министър припомни, че тази система съществува отдавна в цивилизованите страни. Според нея би било добре гривните да се въведат и при мерките за неотклонение.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари