След заповедта на Бойко Рашков: Крият ли се пътни полицаи в храстите?

0
Нареждането на министър Бойко Рашков срещу скритите катаджии в храстите стана публично в петък
Нареждането на министър Бойко Рашков срещу скритите катаджии в храстите стана публично в петък Снимка: bTV

Пътните полицаи в страната са разположени видимо за шофьорите

Това проследиха екипите на bTV през двата почивни дни.

Нареждането на министър Бойко Рашков срещу скритите катаджии в храстите стана публично в петък.

Как се стигна до него и ефективно ли ще е то за контрола срещу нарушителите на пътя?

Министерското разпореждане стана ясно от писмен отговор на служебния вътрешен министър Бойко Рашков на въпрос на депутата от „Демократична България“ Мартин Димитров.

На 18.06.2021 г. писмено е разпоредено до всички служители на ведомството, осъществяващи дейности по опазване на обществения ред и контрол на пътното движение, същите да се изпълняват чрез: Видимо присъствие, както на служителите, така и на служебните автомобили“, посочва Рашков в отговора.

Депутатът Димитров мотивира питането си с опасността от изненада при внезапно изскочил полицай.

За младите шофьори е особено рисково, когато има полицаи в храстите, защото те са по-неопитни и това може да доведе до пътни инцидентни от тяхна страна. Не хората да бъдат глобявани, не това трябва да бъде целта. Целта трябва да бъде да има по-малко инциденти по пътищата“, коментира Мартин Димитров.

Бившият шеф на столичния КАТ и настоящ експерт по безопасност Богдан Милчев обаче е скептичен, че това ще намали инцидентите.

Не може и не трябва да отпада нито един вид контрол – контролът е както статичен, така трябва да бъде и динамичен, както явен, така трябва да бъде и негласен. Има инструкция за контрола на пътното движение и с нито едно разпореждане, нито един министър не може да промени тази инструкция“, коментира той.

В разпореждането пише още камерите за наблюдение да се поставят само на места с доказана концентрация на катастрофи.

"Абсолютно всички стационарни камери не са на такива места. Нека всички граждани, които имат електронни фишове от 18.06 да се обърнат към нашите юристи в Института за пътна безопасност и ние ще ги предоставим на г-н Рашков да ги отмени, защото те не са направени на места с концентрация на ПТП“, каза Милчев.

От МВР не коментират издаденото разпореждане. Мартин Димитров е убеден, че е правилно и призовава всички граждани да снимат и сигнализират за скрити полицаи по пътищата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Младеж, девойка и мъж в купето на влак. Девойката е с много къса пола и дълбоко деколте, което те кара да... Девойката се опитва да привлече вниманието на младежа, питайки го какво чете. Той не обръща внимание дори на поканата ѝ да отидат до вагон-ресторанта. Накрая тя излязла сама от купето. Веднага щом затворила вратата мъжа казва на младежа:
- Ти в ред ли си? И ти се натиска! Аз така се възбудих, че бих изчукал и куче!
Младежа:
- Бау, бау...

Харесай Дунавмост във Фейсбук