След пороите: Кал и жабешки части от чешмите в Етрополе

0
При дъжд винаги има проблеми с питейната вода
При дъжд винаги има проблеми с питейната вода Снимка: Bulgaria On Air

При дъжд винаги има проблеми с питейната вода

Стотици къщи в Западна България останаха под вода. Подобни по мащаб дъждове е имало преди повече от 70 години, твърдят местните жители. Притеснени от природните катаклизми са и експертите.

"Някои хора се опитват да се спасят, като се качват на покривите на домовете си - това не е сцена нито от филм, нито от САЩ, където удрят тайфуни. Това се случва в България", коментира експертът от "Грийнпийс" Балин Балинов пред Bulgaria On Air.

Интензивните валежи покачиха нивата на реките и язовирите, избиха и подпочвени води. На места пътната инфраструктура е изцяло разрушена.

Общината в Етрополе и днес раздава минерална вода на живеещите там.

"Винаги, когато завали го е имало проблема с питейната вода, тече кал от чешмите на хората. Този процес не е от днес, по едно време имаше жабешки части във водата", каза председателят на НПО Йордан Гаврилов.

Още в началото на май Йордан Гаврилов внася в ГДБОП сигнал за незаконна сеч. По данни на неправителствената му организация, в Етрополе тя е над 13 000 кубика.

"Като добавим проливните дъждове се видя, че където са последните сечища са се образували рекички, вчера до обяд още течеше вода, тя минава по пътната артерия беше стигнала до паркинга на първия блок", добави Гаврилов.

Едва днес той е бил извикан на разпит и е предал събраните данни. Според него, ако сечта е била контролирана правилно, то бедствието е щяло да бъде избегнато. Другият сериозен проблем са незаконните сметища.

"Много сериозен проблем са и незаконните сметища. Това е грозна "традиция" - нещо, което продължава да се случва и хората използват деретата на реките като най-близкото място, където могат да си изхвърлят отпадъците", каза Балин Балинов.

А кметовете на засегнатите населени места обясняват, че въпреки усилията на армията и на доброволците, без допълнителна финансова помощ от държавата, ситуацията ще остане тежка.

"Реално си помислете 1512 лв. за какво стигат на едно семейство при условие, че цялата покъщнина е била под вода или водата я е отнесла", изчисли председателят на НСОРБ Даниел Панов.

Министерството на финансите ще изиска пълна справка за това колко пари има във фонда за бедствия и аварии и ще ги разпредели по необходимост. А "Напоителни системи" са поставили под постоянно наблюдение всички язовири и предпазни диги.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари