След Коледа започват 12-те "мръсни дни"

1
В това време хората са спазвали редица забрани, за да се предпазят от нечистите сили, които витаели в този период
В това време хората са спазвали редица забрани, за да се предпазят от нечистите сили, които витаели в този период Снимка: БГНЕС

В това време хората са спазвали редица забрани, за да се предпазят от нечистите сили, които витаели в този период

Коледа е семеен празник, родов празник. Събирането на всички членове на общността е било задължително още от Бъдни вечер. Това е периодът, наричан Малка Коледа в българската традиция и от нея започва подготовката за самото Рождество Христово.

След богатата празничност на Бъдни вечер, следва честването на (Голяма) Коледа, обясни пред БНР Росица Балтаджиева от Националния етнографски музей. Празникът съвпада със зимното слънцестоене и предците ни са го свързвали със смяната на годишните времена.

Навсякъде Коледа се празнува 3 дни. На Стефановден (27 декември) в Софийско е имало практика коледарите да изнасят виното, което се събрали и да черпят всички в селото.

На Коледа не се работи, а рано сутрин хората отивали на църква, а след това – на общоселското хоро.

След постите на празничната трапеза намира място свинското месо.

След Коледа започват 12 т.нар. мръсни дни, наричано още караконджови. В това време хората са спазвали редица забрани, за да се предпазят от нечистите сили, които витаели в този период.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Каракожджул
    В Русе мръсните дни са 365 вече втори мандат на караконджул Пенчо
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари