След една година все още не е открит собственикът на италианския боклук в Плевен

0
Деветте хиляди тона отпадъци са започнали да се разлагат
Деветте хиляди тона отпадъци са започнали да се разлагат Видео: bTV

Спецпрокуратурата направи направи акция и в местната екоинспекция

В четвъртък заради аферата с боклука задържаха и бившия директор на регионалната екоинспекция в Плевен, а спецпрокуратурата влезе и в местната екоинспекция, предава bTV.

Разследващи откриха в северната промишлена зона на града тонове отпадъци, включително опасни, внесени от Италия. Оттогава районът се охранява денонощно.

Деветте хиляди тона италиански боклук са на площадката в Плевен от миналото лято, внасян е от две фирми. Но собственика работещите в съседство не са виждали. Мъжът бил само наемател на терена.

От високите температури опаковките, които са на открито, са започнали да се разлагат. Цехът на Тодор Савов е в непосредствена близост.

Значи той се охранява, но може някой да прескочи и неволно, да, може от светлина, от пречупване на светлина, самозапалване да стане“, смята Савов.

Първоначално разследването се осъществяваше под надзора на плевенската прокуратура. Установено е, че отпадъкът е два вида: битов и опасен - от производство на акумулаторни батерии.

Констатирано е категорично, че стопанинът няма техническа възможност да преработва боклука. Въпреки това от плевенската екоинспекция са издавани на няколко пъти протоколи, че това е възможно и се прави.

Засега не е ясно дали има и други задържани при акцията на спецпрокуратурата в регионалната екоинспекция, освен бившият директор на ведомството. Заместникът му беше пестелив.

Цялата налична информация – оказали сме пълно съдействие, всичко е предоставено на прокуратурата. Площадката е запечатана, където се намира боклукът, ние нямаме достъп до нея“, заяви Стефан Цанев, вр.и.д. директор на РИОСВПлевен.

Собственикът на балите не бе открит.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари