Собственикът на брикетната фабрика съди русенец за клевета във „Фейсбук“

3
Делото е срещу Светлозар Станчев - администратор на „Фейсбук“ групата „Без въглищен прах в Русе“
Делото е срещу Светлозар Станчев - администратор на „Фейсбук“ групата „Без въглищен прах в Русе“ Снимка: Facebook / Светлозар Станчев

Делото е срещу Светлозар Станчев - администратор на „Фейсбук“ групата „Без въглищен прах в Русе“

Собственикът на дружеството „Терми и Ко“, което притежава русенската брикетна фабрика Любомир Стоянов, и съпругата му съдят русенския екоактивист Светлозар Станчев заради негови твърдения, че с дейността си предприятието замърсява въздуха, съобщава За истината“.

Станчев е администратор на „Фейсбук“ групата „Без въглищен прах в Русе“, където редовно публикува снимки и видеа за състоянието на въздуха в района на фабриката. Искът на собствениците на брикетната фабрика е заради пет поста на екоактивиста, които, според тях, са “неверни и позорящи”.

“Те представят както г-н Любомир Стоянов, така и г-жа Валентина Стоянова като извършители на редица нарушения на действащото законодателство по опазване на околната среда и чистотата на атмосферния въздух, което не отговаря на истината. Поради това престижът, доброто име и професионалната им етика са увредени в максимална степен и то пред широка аудитория”, гласи жалбата.

В отговор обвиняемият екоактивист обяснява, че собственикът не оспорва достоверността снимките и клиповете, на които се вижда замърсяването, нито оспорва твърденията, че фабриката нарушава редица наредби и закони. Собственикът оспорва единствено твърдението, че замърсява. Неговата теза е следната: „След като РИОСВ, РЗИ, Община Русе и други институции не е виждат замърсяване, значи няма замърсяване.

Оплаквания от жители на Русе за потенциално замърсяване в района на брикетната фабрика са ежедневие, но институциите досега не са открили нарушения. Това потвърждава и служебният министър на околната среда и водите Росица Карамфилова в отговор на депутатски въпрос.

Карамфилова твърди, че за последните 5 години на място на работната площадка са извършени 7 извънредни проверки. При всички тях не е констатирано замърсяване на въздуха и на уличното платно, нито разпространение на прах извън работната площадка.

Първото дело е насрочено за понеделник, 27 февруари от 10:00 часа в Районен съд в Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 8
    7
    Джийзъссс
    Изроди...ние това го дишаме..утре като умрете млади...да не се чудите от какво е...ами Теца,ами Монтюпета разни ..Русе е жив труп..заради недоклатените в споменатите проверяващи и несанкциониращи институции...айде много приказки на пазара.
  • 15
    6
    18
    Потвърждавам информацията за фирмата за термопанели. Редовно ходя там и гледката е потресаваща. Особено като се замислиш, че това го дишаме. Този господин Брикетен бос, вместо да кротува и да си плаща където трябва за „правилните” резултати от проверките, тръгнал вой да надава
  • 18
    5
    tes
    РИОСВ никога никъде не са откривали нищо. Достатъчно е да си оставиш примерно бялата кола в близост до тази фабрика, и след 2 дена ще стане черна. Иначе замърсяване няма. Въпросния г-н Станчев, който продава термопанели в съседство до брикетите, също може спокойно да покани РИОСВ да ги пита от какво складираните панели стават черни. П.П. Нито ме интересува единия, нито другия. Интересува ме само в коя нормална държава в сърцето на града има брикетна фабрика...и то такава, която не замърсява.
  • 16
    4
    Анонимен
    Я питайте тоя чорбаджия какви заплати плаща и на колко ги осигурява?И дали си плаща данъците на държавата?И каква кола кара?И да си докаже доходите .и само неграмотни негри ли назначава на работа?
  • -13
    3
    ЦОНИТО
    ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ "ЕКОАКТИВИСТИ" СА АКТИВИСТИ ЕДИНСТВЕНО НА ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ И НА БИЗНЕС ИНТЕРЕСИТЕ СИ!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари