Кой носи отговорност за опасния боклук в Плевен?

0
Не е странно, че екоминистърът мълчи, странно е, че Борисов не го е задължил да проговори
Не е странно, че екоминистърът мълчи, странно е, че Борисов не го е задължил да проговори Снимка: bTV

Общо пет пъти е проверявана през 2019 площадката с опасните бали с боклук в Плевен. И нито веднъж РИОСВ не е констатирала нарушения на екологичното законодателство. Защо тогава сега там влязоха МВР, ДАНС и прокуратурата?

Съдържат ли опасни отпадъци балите с боклук, съхранявани на площадка в индустриалната зона в Плевен? Законно ли са стигнали до там от Черно море? Част ли са те от пътя на боклука, контролиран от италианската мафия, след като произходът им е италиански?

На тези въпроси трябва да отговори досъдебното производство, започнало след акция на МВР и прокуратурата тази седмица заради съмнения за незаконен трафик на 9 000 тона смет, пише Дойче Веле.

РИОСВ - Плевен: Всичко е наред!

Десетина дни преди акцията от адрес helppleven1 до медии и институции бе разпратен неподписан мейл, в който имаше снимки на мястото и текст: “Насочваме вниманието ви към голямо незаконно сметище за италиански боклук в центъра на индустриалната зона в град Плевен. Сред отпадъците, освен замърсен балиран полиетилен, се трупат и отпадъци с код UN 3077 (опасно за околната среда), както и медицински отпадъци. Прилагаме снимки, както и координати на сметището, в случай че проявявате интерес: GPS координати: (43.4247791, 24.6193863)”.

След получаване на мейла, на сайта на МОСВ се появи съобщението: “РИОСВ-Плевен провери площадка за третиране на отпадъци в промишлената зона в града във връзка с получен сигнал от граждани. Проверката установи, че става дума за регламентирана площадка на „Феникс Плевен“ ЕООД, което има разрешително за третиране на неопасни отпадъци от 2013 г., издадено от РИОСВ-Плевен. Дружеството притежава и нотификация за внос на отпадък, издадена от МОСВ”.

Според уверенията на Регионалната инспекция по опазване на околната среда, площадката на „Феникс Плевен” е проверявана от РИОСВ общо пет пъти през 2019 г., като последната е извършена на 19 декември съвместно с екипи на Регионалната дирекция по пожарна безопасност и защита на населението в Плевен, на Икономическа полиция и на Първо РПУ-Плевен. Констатациите са, че при проверките, извършени досега, включително тази на 19 декември, няма нарушения на екологичното законодателство. Опасни отпадъци, включително медицински, не били установени.

Но само две седмици след това заключение на терена влизат екипите на МВР, ДАНС и прокуратурата. Защо обаче на разпит вчера бяха само четирима служители на РИОСВ, вместо и местни полицаи, които също така не са установили нередности?

Бали се складират там от поне две години

Теренът от близо 5 декара е актив на металообработващия завод МИР-Плевен, който е в процедура по несъстоятелност от около пет години. Мястото е отдадено с договор за наем на “Феникс Плевен” ЕООД.

“Когато станах синдик на МИР-Плевен, балите бяха там, а договорът за наем е разрешен от Съвета на кредиторите и одобрен от съда”, заяви пред Дойче веле Мариян Нейков, назначен за синдик от миналото лято. Той обясни, че благодарение на този договор по сметките на фалиралата фирма постъпват средства и са изплатени заплати на работниците.

На 6 януари предстои заседание на Съвета на кредиторите, който да реши дали да се пристъпи към пряко договаряне на активи на дружеството, тъй като на два пъти преди това не е имало оферти. Ако се намери купувач, тогава и теренът, на който са балите, ще има нов собственик.

Освен “Феникс Плевен”, в района има още шест площадки за депониране на отпадъци, показва регистърът за контрол на обектите на Регионалната инспекция по опазване на околната среда (РИОСВ) в Плевен. Четири от тях са на още един “феникс” - “Феникс Норд БГ”. Теренът на “Феникс Плевен”, освен като място за депониране на отпадъци, е обозначен и като “транспортиране на отпадъци”.

Пред bTV окръжният прокурор на Плевен Ваня Савова заяви, че проверената площадка “видимо нарушава изискванията за съхранение на отпадъци”. Аргументите ѝ за това: боклукът е в разпръснато състояние, на мястото няма ток и вода, нито машини за преработка. Но как така местната екоинспекция не е открила тези видими нарушения при петте си проверки през 2019 г.? Пред БНР Савова обясни, че “някои длъжностни лица не са изпълнили задълженията си, свързани с контролните функции на съответната Регионална инспекция за опазване на околната среда и водите“.

Внесеният боклук трябвало да се използва за производството на строителни материали

Кметът на Плевен Георг Спартански не скри изненадата си от акцията. Не е имало никакви сигнали през годините за каквито и да било опасни отпадъци там, заяви той в отговор на въпрос на Дойче веле. Спартански, който спечели втори мандат на местните избори миналата есен, посочи още, че в началото на 2018 г., когато от “Феникс Плевен” са подали инвестиционно предложение, не са постъпили възражения по ОВОС в законния 14-дневен срок. На сайта на общината наистина се открива информацията за инвестиционното предложение за “Разширяване дейностите по третиране, увеличаване обема на третираните отпадъци, добавяне на нови безопасни отпадъци в регистрационния списък на съществуваща площадка за третиране на отпадъци”.

От “Феникс Плевен” щели да произвеждат строителни материали от боклука. По непотвърдени официално сведения, фирмата се е снабдила с необходимите документи за съхранение на отпадъци от 2012 г. (тогава управляваше първият кабинет на Бойко Борисов). Според окръжния прокурор, за депото има разрешение за внос, подписано от зам.-министър на околната среда, а се проверява и разрешение за опасни отпадъци.

Борисов: готвят се акции на още 7 места

Самият Борисов пък поздрави МВР, ДАНС и прокуратурата за акцията в Плевен, обяви, че се подготвят такива “на поне още седем места”, и обеща санкции за всеки, “който прави далавера на гърба на здравето на българските граждани”. „Ако има хора, които са нарушили закона, тук наблизо е Белене, където да завършат своята кариера. Това е борба с корупцията“, казва той във видео, публикувано на Фейсбук страницата му, при инспекция от въздуха на строителството на “Турски поток” в България.

От МВР са изпратили официално запитване до властите в Италия, за да разберат дали боклукът, обработван в България, има нещо общо с операцията в Италия, при която бяха задържани членове на мафията в бизнеса с отпадъци. През декември италианските служби спряха 815 тона отпадъци край Милано. Според медии на Апенините, вагоните с боклук е трябвало да стигнат до България, където да бъдат изгорени - твърдение, отречено тогава от българските власти. (Що се отнася до ТЕЦ-а в Плевен, той не гори боклук, тъй като е на газ и няма инсталация за целта.)

Мълчанието на министъра на околната среда и водите по акцията в Плевен вече не изненадва. Той така си мълчи не само от кризата с водата в Перник, но и на въпросите колко фирми внасят боклук в България, в какво количество и къде се намират боклуците. Странно е, че Борисов не го е задължил да проговори - и дори не го е командировал в Плевен, както командирова заради водната криза в Перник министъра на икономиката Емил Караниколов. Как иначе ще повярваме, че го е еня за здравето на гражданството?

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари