Слави Трифонов: ДПС, Маджо... Не, зад ИТН съм аз и избирателите!

0
Кирил Петков се държа ултимативно и не се разбрахме
Кирил Петков се държа ултимативно и не се разбрахме Снимка: Кадър БНТ

ИТН няма да подкрепи БСП за кабинет, като в любовта е

"Има такъв народ" няма да подкрепи правителство с мандат на БСП, заяви лидерът на партията Слави Трифонов пред БНТ.

"Възпитанието изисква да се отиде на среща, но причината да не подкрепим БСП е, че първо имаме много големи различия. Чисто като политически формации - БСП е лява формация, БСП за нас е партия от статуквото. БСП не ни подкрепи, когато имахме възможността да съставим правителство. Нинова излезе и обяви, че няма да ни подкрепят", каза Трифонов.

Според него трябва да е като в любовта - и ти подкрепяш, и теб те подкрепят. Ако само ти подкрепяш, нещо не е наред.

Другото странно е, че само БСП и ИТН няма как да имат мнозинство.

Съставянето на това правителство е невъзможно, защото ДБ казаха, че няма да ги подкрепят, а ако хипотетично ДПС го подкрепи - "какво, отиваме на нова коалиция ли, това е абсурдно".

Според него, ако се стигне до предсрочни парламентарни избори, е по-добре те да се проведат заедно с президентските. Защото ще се харчат повече пари, а и хората се изморяват.

По думите му парламентът е копие на това как изглежда българското общество.

"Необходимо е да има мъдрост, морал, смирение, защото така би следвало да изглежда, която и да било партия на фона на демокрацията и задълженията към българите. Има сериозно разминаване между очакванията на хората и дейността вътре. Хората, които представляват България са различни, когато усетят миризмата на власт се променят.

Аз съм последователен. Бяхме ясни, че с партиите на статуквото няма да правим каквито и да било колаборации. Невъзможно е с ГЕРБ, БСП би могла да е компромисна заради поведението ѝ напоследък, но също е спорно. Искахме подкрепата на партиите на протеста, каза той. Решихме, че е нормално да бъдем подкрепени, защото е важно да се свърши работа".

"Няма никой, който да стои зад ИТН, освен неговите избиратели, тази партия е съставена заради референдума, който беше проведен, аз съм като гарант. Зад нея не стои никой, няма дълги ръце на ДПС. Зад нея са избирателите и аз", изтъкна Трифонов.

Той бил втрещен от изказване на Татяна Дончева, която казала, че зад ИТН стоял Маджо.

"Трябва да ти кажа, че въпросните двама от трима служебни министри (Кирил Петков, Асен Василев, Николай Денков) дойдоха първи при нас и казаха, че искат да останат в правителството - Кирил Петков и Асен Василев. Още не се бяха качили на гребена на вълната на одобрението. Дойде Кирил Петков при мен, в моя офис и той каза, че Асен Василев трябва да бъде министър на финансите. Той каза, че Василев трябва да продължи да се бори с мръсните пари и аз обявих, че агенцията в ДАНС, която се бори с изпирането на мръсни пари, ще бъде под негов контрол", разкри още председателят на "Има такъв народ".

"Кирил Петков започна да има ултимативно поведение към мен, да ми казва: "или, или" Аз не обичам да има ултимативно поведение към мен", каза още Трифонов.

Цялото интервю гледайте ТУК

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари