Слънчевите лъчи могат да влияят върху фертилността на жените

0
Това сочи проучване на израелски учени
Това сочи проучване на израелски учени

Това сочи проучване на израелски учени

Израелски учени са открили потенциална връзка между излагането на ултравиолетовите лъчи на слънцето и повишената фертилност при жените, което хвърля светлина върху промяна на стойностите на хормоните по време на някои сезони, предаде израелската новинарска агенция ТПС, цитирана от БТА.

Учени от Телавивския университет и Медицинския център "Шеба" в Тел Хашомер проучват как ултравиолетовото излъчване влияе върху секрецията на анти-Мюлеровите хормони (АМХ) в яйчниците на жени в по-късните години от репродуктивния им живот.

При жените АМХ се произвежда от яйчниковите фоликули, а нивата му отразяват яйчниковия резерв, който се отнася до броя на яйцеклетките, останали в яйчниците. С напредването на възрастта и наближаването на менопаузата яйчниковият резерв намалява, което води до намаляване на нивата на АМХ. Поради това нивата на АМХ често се използват като маркер за функцията на яйчниците и потенциала за плодовитост при жените.

Под ръководството на професора от Телавивския университет Кармит Леви екипът проучва как ултравиолетовата радиация влияе върху нивата на АМХ при жени на възраст между 30 и 40 години. "Въз основа на наши предишни проучвания можем да потвърдим, че излагането на слънце увеличава метаболизма, сексуалния апетит и поведението и, поне при опитни животни, увеличава функцията на яйчниците и удължава половия цикъл", обяснява Леви.

В проучването са анализирани данни от 2235 израелки, като са сравнени нивата на АМХ с регистрираните нива на облъчване на ултравиолетови лъчи. Въпреки че не е установена значителна връзка между излагането на UV лъчите и нивата на АМХ при жените на възраст 20-29 години, сред фертилните жени на възраст между 30 и 40 години се очертава ясна сезонна картина. При тези жени, чиито запаси от яйцеклетки намаляват, се наблюдават по-високи нива на АМХ през летните месеци, когато излагането на слънце обикновено е повишено.

"Предишни проучвания показаха, че излагането на слънце може да повлияе на различни физиологични процеси, включително на метаболизма и репродуктивното поведение. Макар че нашите открития предполагат потенциална връзка между излагането на слънце и повишената плодовитост при жени на възраст 30-40 години, са необходими допълнителни проучвания, за да се установи причинно-следствената връзка и да се определи оптималното ниво на излагане на слънце за постигане на ползи по отношение на плодовитостта", казва Леви.

"Това е предварително, пионерско епидемиологично проучване при хора и трябва да бъдем предпазливи при извеждането на причинно-следствена връзка между плодовитостта при жените и излагането на ултравиолетово лъчение. Хората не са като мишките. Въпреки това ние също сме животни, а липсата на козина ни прави още по-чувствителни към слънчевата радиация. Нашето проучване показва, че женската репродуктивна система наистина е по-плодовита през лятото, но все още нямаме информация за механизма или действителните проценти на успеваемост", добавя той.

Рут Перчик от Медицинския център "Шеба" предупреждава жените, които смятат да прекарват повече време на слънце. Прекомерното излагане на ултравиолетови лъчи се свързва с преждевременно стареене на кожата, потискане на имунната система на организма и повишаване на риска от мутации, водещи до рак на кожата.

"Въпреки че нашето проучване предоставя ценни сведения, от съществено значение е хората да не прекаляват с прекомерното излагането на слънце и да се консултират със здравни специалисти, преди да направят значителни промени в начина си на живот", каза Перчик.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари