Слагат ученически шкафчета в 17 русенски училища

0
Така ще се намали тежестта на раниците на децата
Така ще се намали тежестта на раниците на децата Видео: TVN

В 17 училища в Русенска област ще бъдат монтирани шкафчета, в които учениците да оставят след часовете всичко необходимо.

14 от тях са в областния център, информираха от Регионалното управление по образование. Средствата се отпускат за всяко учебно заведение, а ръководството ще прецени в какъв вид и размер да бъдат шкафчетата, за да не носят всеки ден тежките чанти децата между I до VII клас, информира TVN.

По препоръка на Здравното министерство ученическата раница не трябва да тежи повече от 15% от теглото на детето. Така примерно, ако един първолак тежи около 23 кг, раницата му не трябва да минава 3,5 кг.

Експертите предупреждават, че прекалено тежката раница може да доведе до изоставане в ръста, натоварване на гръбнака, изкривявания и деформации. Размерът на раницата трябва да се съобразява с височината на детето.

Според преподавателите, малчуганите често претоварват раниците си с излишни неща. Те носят тефтери, книжки и помагала, които нямат отношение към учебния процес.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Младеж, девойка и мъж в купето на влак. Девойката е с много къса пола и дълбоко деколте, което те кара да... Девойката се опитва да привлече вниманието на младежа, питайки го какво чете. Той не обръща внимание дори на поканата ѝ да отидат до вагон-ресторанта. Накрая тя излязла сама от купето. Веднага щом затворила вратата мъжа казва на младежа:
- Ти в ред ли си? И ти се натиска! Аз така се възбудих, че бих изчукал и куче!
Младежа:
- Бау, бау...

Харесай Дунавмост във Фейсбук