Увеличава се броят на иновативните училища в Русенско

0
13 училища попаднаха в списъка на Министерството на образованието и науката
13 училища попаднаха в списъка на Министерството на образованието и науката Снимка: Радио Русе

Според областния управител Анатоли Станев това се дължи на най-вече на отличното взаимодействие между началника на Регионалното управление на образованието /РУО/ д-р Росица Георгиева и директорите на училищата от областта

Увеличава се броят на иновативните училища в Русенско.

Това стана ясно от публикувано решение на Министерския съвет от август тази година. Тринайсет са училищата от област Русе, които попадат в списъка на Министерството на образованието и науката.

За сравнение техният брой в региона за предходната учебна година беше девет, а за 2020/2021 – десет. Това означава над 40% ръст през последната година. По думите на областния управител Анатоли Станев положителната тенденция се дължи най-вече на отличното взаимодействие между началника на Регионалното управление на образованието /РУО/ д-р Росица Георгиева и директорите на училищата от областта. Благодарение на подкрепата на РУО са реализирани множество проекти в сферата на образованието. Освен организирането и провеждането на олимпиади и състезания, през последните години бяха ремонтирани някои от училищата, а също така се изградиха и не малко високотехнологични центрове за обучение, които са предпоставка за по-лесно усвояване на знанията и насърчаване развитието на връзки между изучаваните предмети. „Подкрепям тази политика и съм сигурен, че тя е ключът към по-доброто бъдеще на децата ни, а също и за по-успешното утре на страната ни. Считам, че използването на нови методи в сферата на образованието трябва да се превърне в един много по-широкообхватен инструмент, който да се прилага навсякъде, където е възможно. Българското образование е образование с традиции, доказателството за това са призовите места, които вземат нашите ученици на международни олимпиади и световни състезания, но е необходима промяна към по-практическа насоченост. Именно технологиите дават тази възможност за по-голяма адаптивност“, категоричен бе Станев.

Новите училища в списъка спрямо миналата година са основните училища „Любен Каравелов“, „Ангел Кънчев“ и „Братя Миладинови“, Средното училище за европейски езици „Свети Константин-Кирил Философ“, както и Първо частно средно училище „Леонардо да Винчи“. Останалите учебни заведения в списъка са двете начални училища „Св. св. Кирил и Методий“ и „Петко Рачев Славейков“ в Бяла, като за разлика от миналата година и учебната 2020/2021 през настоящата в списъка не влиза Средно училище „Панайот Волов“ отново в Бяла. В списъка за учебната 2022/2023 година влизат още две основни училища от Русе – „Иван Вазов“ и „Никола Обретенов“, както и ряховското „Св. св. Кирил и Методий“. Списъкът за предстоящата учебна година бива допълнен още от Английската езикова гимназия „Гео Милев“, Средното училище с преподаване на немски език „Фридрих Шилер“ и Средно училище „Васил Левски“.

От споменатите иновативни училища за тази година ОУ „Любен Каравелов“ също е присъствало в списъка за учебната 2020/2021 година.

В национален план за последните две години в цялата страна се наблюдава ръст от малко над 7.5% на иновативните училища в страната. Така от 504 те станаха вече 542.

Приема се, че иновативните училища са модел за изграждане на нова образователна парадигма, чрез която учениците ще подобрят образователните си резултати и ще повишат критичното мислене и творчество чрез иновативни образователни процеси, методи на преподаване, училищно лидерство и учебни стратегии.

За да бъде определено като иновативно, училището трябва да докаже, че чрез въвеждане на иновативни елементи, чрез разработване по нов начин на учебното съдържание, учебните планове и програми повишава качеството на образованието. Счита се, че иновативните училища имат по-голяма свобода при прилагането на нови, съвременни, иновативни методи на преподаване на учебния материал.

През следващите седмици предстоят разговори между областния управител Анатоли Станев и началника на РУО д-р Росица Георгиева относно започването на учебната година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 16
    7
    Русе
    Да се награди с плакет "Измекяр на годината" адв. Павлина Иванова - главен ЙОРИДИЧЕСКИ съветник на биволицата от РУО за саморазправа с неудобни служители.
  • 20
    6
    123
    Отвратителна жена! Упражнява редовно вмешателство в работата на всички училища. Урежда си пенсионираните приятелки да изкарат по още някоя година из училищата, докато младите и значително по-образовани от тях учители се чудят къде за започнат работа. Шуробаджанащина на ента степен е в това РУО.
  • 19
    5
    Гражданин
    Няколко разяснения.Любовта към ОУ"Никола Обретенов" се дължи на връзките на госпожата с богати фамилии от един етнос.Още 2018 г. се беше презентирала във в.Утро като учила и преучила.Накрая - трябва да сме благодарни,че е доктор по теология , а не хуманен.Ако беше хуманен със сигурност щеше да има "иновативен" собствен гробищен парк.
  • 8
    4
    до 3
    Доктор по ТЕОЛОГИЯ ръководи местното СВЕТСКО образование?! Сигурен ли си, че е доктор по теология?!
  • 25
    3
    Колко трябва да си ТЪП
    Да се хвалиш, че си доктор по Теология, а да си кандидатствал 10 пъти право и да не те приемат? :)))))))) Да, става въпрос за биволицата от снимката.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари